Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Policisté se před začátkem prázdnin věnovali dětem

Ve středu byla neznámým pachatelem unesena mladá žena. Na místě činu vyšetřovatelé našli stopy po zápasu, nedopalky cigaret, skvrny od krve. Říkáte si: „Ajéje, další budějcké krimi...“? Ale ne, nemusíte se děsit. Takhle to jen vypadalo ten den v areálu SKP, kdy se tady konal Den policie dětem. Akci uspořádali jihočeští policisté ve spolupráci s hornorakouskými a bavorskými kolegy.

A právě děti se staly malými vyšetřovateli. Ohledání místa činu a spoustu dalších aktivit připravili českobudějovičtí policisté pro školáky, ale i předškoláky.

„Tento den jsme zvolili právě proto, že už je konec školního roku, známky jsou uzavřeny a vysvědčení za dveřmi. Hlavně tímto chceme ukázat široké veřejnosti činnost policie a nové metody, jak vědecké, tak i praktické,“řekl ve středu Budějcké Drbně policejní tiskový mluvčí Milan Bajcura.

Prázdninovou atmosférou to v areálu Sportovního klubu policie v Kubatově ulici přímo sršelo. Děti zkoumaly policejní auto a jeho vybavení, hrály fotbal na nafukovacím hřišti a dopracovávaly se kýžených důkazů. Nebylo nic neobvyklého vidět něžné dívky s velkými zbraněmi v rukách. Zkoušely se trefovat na cíl, jímž byla figurína zločince.

Pro ohledání místa činu a nalezení pachatele se sestavovaly celé týmy. Po zaopatření všech důkazů se nalezené artefakty vyfotografovaly, donesly ´soudci´ a poté se sestavovaly podobizny únosce a unesené. „Tahle aktivita byla asi nejoblíbenější. A samozřejmě také ty, za které mohly děti něco dostat,“ řekl Milan Bajcura.

Co se týká účasti, byla hojná. „Nejvíce chodili školáci, ale viděl jsem tady i babičky s vnoučaty. Snažíme se osvětlit všem, jak chodí teorie v praxi. V novinách a v televizi často popisují policejní metody nesmyslně. Některé děti viděly naše postupy úplně poprvé, ale některé byly zdegenerované z dnešních seriálů,“ popisoval Drbně jihočeský mluvčí.

Program celého dne zpestřili ukázkami práce policisté zásahové jednotky, kteří předvedli zadržení pachatele, a také policisté z Oddělení služební kynologie. Ti zase ukázali, jak probíhá výcvik služebních psů. V neposlední řadě se představili policisté představující základní techniky sebeobrany.

„Na příští rok můžu návštěvníky nalákat znovu. Technologie a vědecké metody se stále vyvíjí a my jsme tu proto, abychom je veřejnosti a hlavně dětem vysvětlili a ukázali polopaticky,“ uzavřel Bajcura.

Foto: Policie ČR

Štítky policie, místo činu, Drbna.cz, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté se před začátkem prázdnin věnovali dětem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.