Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prachaticko sužují povodně. Hasiči evakuovali tři tábory

Vydatný déšť během dnešního rána a dopoledne zvedl hladiny Blanice a Zlatého potoka na Prachaticku až na třetí povodňový stupeň. U Kralovic hasiči preventivně evakuovali 42 lidí ze třech skautských táborů. První stupeň povodňové aktivity platí i na dvou tocích na Českokrumlovsku.

„Vzhledem k současné situaci, přestože tábory nebyly přímo ohroženy vodou, bylo preventivně rozhodnuto o jejich evakuaci,“ uvedla dnes po obědě mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Na evakuaci se podílí profesionální jednotka ze stanice Prachatice, dobrovolná jednotka obce Kralovice a starosta Kralovic. Osobními vozy není možné se k táborům dostat.

„Starosta Kralovic zajistil dva traktory, které cestu k táborům zvládnou. Pomocí jich se podařilo evakuovat celkem 42 osob včetně materiálu do obecního domu v Nebahovech,“ dodala Matějů.

Zatímco ve Zlatém potoku v Hracholuskách tekla ještě dnes ve dvě hodiny ráno necelá jedna třetina kubíku vody za sekundu, aktuální průtok je sedmdesátinásobný! Hladina tak stoupla z původních 16 centimetrů na současných 160.

Třetí povodňový stupeň byl na Blanici vyhlášen na stanici Blanický mlýn, kde voda kulminovala přesně v poledne při průtoku 38 kubíků za vteřinu. Hladina řeky se zvedla oproti normálu o více než metr a půl. Bdělost, neboli 1. SPA, platí směrem po proudu v Podedvorech.

Hasiči oba dva toky monitorují. Podle předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu by měl déšť během odpoledne ustávat, Zlatý potok však na svou kulminaci teprve čeká.

Prvního povodňového stupně kolem poledne dosáhl také Chvalšinský potok na Českokrumlovsku, Křemžský potok ve stejném regionu již atakuje hranici 2. SPA. Budějčáci zatím můžou být v naprostém klidu. Průtok Vltavy zůstává nezměněn, Malše v Roudném stoupla pouze o pár centimetrů.

Štítky povodně, velká voda, Blanice, Zlatý potok, Prachaticko, Jihočeský kraj, HZS Jihočeského kraje, okres Prachatice, Kralovice, okres Český Krumlov, Blanice (přítok Otavy), Zlatý potok (přítok Losenice), Český hydrometeorologický ústav, Prachatice, Nebahovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachaticko sužují povodně. Hasiči evakuovali tři tábory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.