Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Prezident Miloš Zeman zahájil oslavu 40. narozenin výstavy

Velkou návštěvností, příjemným počasím a bohatými venkovními i vnitřními expozicemi zahájila ve čtvrtek budějcká zemědělská výstava Země živitelka svůj jubilejní čtyřicátý ročník.

Tradiční výstavu na tradičním místě - v Pivovarské zahradě - zahájil prezident České republiky Miloš Zeman, který ve svém proslovu vyjádřil podporu českému zemědělství a zdůraznil potřebu zvýšení konkurenceschopnosti národních zemědělských a potravinářských subjektů ve srovnání se zahraničními výrobci a dodavateli zemědělských komodit.

Slavnostního zahájení se dále zúčastnil ministr zemědělství Miroslav Toman, prezident Agrární komory České republiky Jan Veleba, hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Přítomni byli také ministři financí a životního prostředí Jan Fischer a Tomáš Podivínský.

Prezident Miloš Zeman se zástupci ministerstev, krajů a zemědělských asociací navštívil pavilon Česko-moravské myslivecké jednoty, v pavilonu Z se setkal s představiteli Svazu pekařů a cukrářů ČR a v pavilonu T se pak konala krátká setkání se zástupci potravinářských subjektů.

Prezentovány byly potraviny oceněné v soutěži Chutná hezky. Jihočesky, své výrobky představily malé rodinné firmy i velcí výrobci potravin.

„Mléko, které jste mi dali ochutnat jako první, bych opravdu nedoporučil, protože je slazené. To už věděla moje babička a vždycky mi to říkala, že dětem se nemá dávat sladké mléko, může to být začátek zdravotních problémů. Takže já mnohem víc oceňuji chuť druhého mléka, které chutná tak, jak má chutnat - jako mléko bez cukru!“ glosoval Miloš Zeman ochutnávku jihočeského mléka.

Jihočeská potravinářská produkce byla zastoupena i akciovou společností Madeta, konkrétně jejím ředitelem Milanem Teplým, který Zemanovi předal různé jihočeské tvrdé sýry, které prezident ocenil s tím, že už se těší, až si na nich doma v Lánech pochutná.

Čtyřicátý ročník výstavy ovšem nežil zdaleka jen prezidentskou návštěvou. Žil, tak jako v letech minulých, především zájmem návštěvníků o expozice a nabídku zajímavé zemědělské techniky a technologií. Nemenší zájem, také tradičně, byl o klobásy, grilované maso, vafle, trdelníky, pivo, limonády, pivo, cukrovou vatu, pivo, zmrzlinu, pivo...

Příznivci dechovky si přišli v Pivovarské zahradě na své, děti si výstavní den užívaly jak v expozicích s živými zvířaty, tak v dětském koutku. V mnoha pavilonech probíhaly odborné programy a semináře. Prostě tradice typického výstavního ruchu a dění byla naplněna.

ČTĚTE TAKÉ: Země živitelka letos slaví významné jubileum

40. Země živitelka 2013

Čtvrtek, 29. srpna 2013, 21:40

40. Země živitelka 2013
Poštolka Budějcké Drbně krásně zapózovala

Štítky Země živitelka, výstava, Výstaviště České Budějovice, prezident České republiky Miloš Zeman, Miloš Zeman, pavilon, mléko, Česko, Jan Veleba, Jiří Zimola, Miroslav Toman, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Země živitelka? To je smad černý humor. V době kdy nejsme soběstační v produkci zemědělských komodit a dovážíme vše co se zde dříve vypěstovalo. Po úspěšné likvidaci zemědělství a nejen tohoto je výstava opravdu povedená taškařice a to nás čeká opětovné zdražení, prý jen vyrovnání cen, vepřového masa s mlékem.

Pátek, 30. srpna 2013, 11:32Odpovědět

Prezident Miloš Zeman zahájil oslavu 40. narozenin výstavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.