Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Při demonstraci v Budějcích zadrženo přes 100 lidí

Při střetu demonstrantů s policií na českobudějovickém sídlišti Máj, který skončil v noci na dnešek, bylo zraněno osm lidí. Policie při zákroku zadržela přes sto osob.

Kolik z nich se dopustilo přestupku nebo trestného činu zatím není známo, řekla dnes mluvčí policie Lenka Holická. Policie u demonstrantů zadržela několik zbraní a nebezpečných předmětů. Šlo o baseballové pálky, boxery, tyče i plynové zbraně.

"V českobudějovické nemocnici lékaři ošetřili v sobotu osm lidí z demonstrace, z nichž bylo šest aktivistů a dva policisté. Až na jednoho, který v nemocnici zůstal s otřesem mozku, byli všichni propuštěni. Většinou šlo o zranění typu pohmožděniny, tržné rány," řekla mluvčí nemocnice Ivana Kerlesová. V sobotu 29. června po první demonstraci bylo ošetřeno 13 lidí, z nichž bylo deset aktivistů a tři policisté. I tehdy byli všichni, až na jednoho s otřesem mozku, propuštěni domů na doléčení, dodala.

Policie v sobotu vpodvečer zasáhla na sídlišti proti účastníkům protiromské demonstrace, ti se tam přesunuli z centra města, kde magistrát zrušil jejich neohlášené shromáždění. Účastníci se chtěli z náměstí vydat hromadně právě na sídliště, kde žije početná romská komunita. Na místě je čekaly stovky policistů.

Policejních výzev k opuštění místa stovky lidí neuposlechly, na místo naopak přicházeli další lidé. Těžkooděnci a policisté na koních demonstranty vytlačovali, aby zabránili jejich střetu s obyvateli sídliště. Romy ale v ulicích vidět nebylo. Policie proti demonstrantům použila i granáty se slzným plynem. Dvě přistavená vodní děla zůstala nevyužitá. Policejní hlídky zůstaly na sídlišti celou noc. I dnes sídlištěm procházejí strážníci a policisté.

Napjatá situace na sídlišti Máj, kde žije 20.000 lidí, panuje od pátku 21. června. V ten den se na hřišti dostaly do konfliktu děti, následně se do něj zapojilo asi 100 dospělých.

Foto: John Beer

Zdroj: ČTK

Souhlasíte s protestem?

Celkem hlasovalo601 čtenářů

Foto z Demonstrace 2

Sobota, 6. července 2013, 16:56

Demonstrace 2 v Českých Budějovicích, sídliště Máj, foto: Jakub Lošek
Demonstrace 2 v Českých Budějovicích, sídliště Máj, foto: Jakub Lošek

Štítky České Budějovice, demonstrace, Protest, Máj, Rómové, sídliště, policie, Nemocnice České Budějovice, Ivana Kerlesová, John Beer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při demonstraci v Budějcích zadrženo přes 100 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.