Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Přípravy na Advent jsou v plném proudu

Budějovický Advent se blíží mílovými kroky. Českobudějovické náměstí proto už za necelý měsíc zaplní dřevěné stánky s vánočními produkty, vzduch provoní horký punč a hudba s dalším bohatým programem poletí vstříc Štědrému dni.

Oproti loňsku nebude řemeslný trh jen na náměstí, ale i na nádvoří radnice, tak jak tomu bývalo v minulosti. Nabídka pro návštěvníky tak bude pestřejší. Naopak Betlém a Ježíškova dílna budou na náměstí, aby byly blíže lidem. Chybět opět nebude poník ani dětský kolotoč.

Malé změny oproti loňsku budou i ohledně  gastrostánků. Vždy dva budou překryty kašírovaným štítem, aby to evokovalo dojem jihočeského baroka.

„Chtěli bychom, aby byla do adventního a vánočního provozu zapojena i Samsonova kašna, která vloni zůstala tak trochu upozaděná,“ vysvětluje náměstkyně Ivana Popelová.

Letošní program bude rozhodně velmi bohatý. Mateřské školy budou zdobit Vánoční strom, který se rozsvítí 1. prosince. Opět bude i Zvonkový průvod, Vránkovy koledy a přiletí samozřejmě i anděl.

Pořadatelská agentura Chilli Production spolu s partnery Jadernou elektrárnou Temelín a Lipno Servisem uspořádá soutěžní program nazvaný ČEZ Hodina slávy českobudějovického adventu. Soutěž je určena všem školám a uskupením v Českých Budějovicích a to od MŠ až po střední školy, aby předvedly svůj program na podiu na náměstí.

„Na facebooku Budějovického adventu pak veřejnost najde hlasovací aplikaci a může tak vystoupení, které se líbilo, ohodnotit svým hlasem. Na vítěze čeká finanční odměna od společnosti ČEZ i skipasy do Skiareálu Lipno,” doplňuje David Kovařík z pořadatelské agentury Chilli Production.

V letošním roce se sice nebudou tvořit ledové sochy, ale pokud jenom trochu bude přát počasí, tak v sobotu 8. prosince bude na náměstí obrovská kopice sněhu, mrkve a uhlí, a každý si může postavit svého sněhuláka. Akce ve spolupráci s Lipno Servisem je určená hlavně dětem s rodiči.

Ze zásadních lákadel pro návštěvníky adventních akcí bude příjemný, po příletu anděla 5. prosince, koncert kapely Spiritual kvintet.  Kromě různých místních uskupení letos vystoupí během tří týdnů adventu také žesťová kapela z Lince.

Objeví se také africké gospelové orchestry a z největších lákadel se pak návštěvníci mohou těšit na vystoupení takových es, jako je českobudějovický rodák Petr Kolář nebo Aleš Brychta. Kromě toho se ještě 21. prosince uskuteční i vánoční koncert Nezmarů.

Během adventu bude několikrát na náměstí i Petr Stupka, který bude předvádět živé vystoupení a bude tvořit kulinářské dobroty z třeboňského kapra. Připraveny jsou i módní přehlídky, divadla, nebo různé kulinářské akce.

Nabídka je minimálně stejné bohatá jako v loňském roce. Oficiláně bude program představen 27. listopadu a najdete ho buď na webu, nebo na facebooku.

Zdroj: Chilli Production

Štítky advent, stánky, punč, náměstí, řemeslný trh, Betlém, dětský kolotoč, České Budějovice, Štědrý den, Facebook, LIPNO SERVIS, ČEZ, Ježíšek, Petr Kolář, Alex Brychta, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přípravy na Advent jsou v plném proudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.