Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Protipovodňová opatření na jihu Čech už stála 1,2 miliardy

Opravami silnic a odbahňováním vodních nádrží pokračují na jihu Čech práce na odstraňování škod po loňských záplavách. Dokončeny budou další protipovodňové stavby. Stav nebezpečí tam kvůli záplavám v loňském roce trval od 2. do 19. června.

Povodně v roce 2013 zasáhly 339 z jihočeských 623 obcí a na majetku způsobily škody za dvě miliardy korun. Podle mluvčí Povodí Vltavy Michaely Pohůnkové stát za posledních sedm let fungování dotačního programu do 21 protipovodňových opatření na jihu Čech investoval 1,2 miliardy korun.

„Nejlépe chráněným městem proti záplavám jsou aktuálně České Budějovice. Protipovodňová opatření tam byla vybudována na pětisetletou vodu. Blatná by odolala stoleté vodě a proti padesátileté jsou zabezpečeny třeba Soběslav, Bechyně a Dráchov,“ uvedla mluvčí.

Voni byla dokončena protipovodňová opatření v Bechyni, Soběslavi, Blatné, v Českém Krumlově a v Sedleci za více než 270 milionů korun. Do konce letošního června pak budou dokončeny protipovodňové stavby ve Veselí nad Lužnicí a v Plané nad Lužnicí.

Žádných protipovodňových opatření se v dohledné době ale nedočká Putim, kde vloni v červnu stoupající hladina Blanice vyhnala ze tří desítek domů přes 50 lidí a stala se tak nejpostiženější obcí v kraji. Škody na soukromém majetku tam podle starosty Petra Matouše dosáhly 20 milionů korun a na obecním do šesti milionů.

Na soutoku Blanice a Otavy dochází při vyšším průtoku opakovaně ke vzdutí hladiny Otavy až do Putimi. Obec byla zaplavena mnohokrát. Podle bývalého starosty a zastupitele Josefa Hanuse nastal čas pro odvážná řešení. O úpravách toku Blanice jednají představitelé postihovaných obcí už od konce 19. století.

„Ve většině nemovitostí v Putimi se situaci podařilo stabilizovat, máme už jen jeden dům, který je staticky stále ohrožen,“ uvedl Petr Matouš. Nejnutnější škody na infrastruktuře byly odstraněny vloni, třeba na kanalizaci. Letos přijde na řadu vyčištění nánosů sedimentů z mlýnského náhonu, na které obec tento měsíc získala dotaci.

Další dotaci obec potřebuje na obnovu místních komunikací, titul bude vyhlášen v nejbližších dnech. „Kraj a Povodí Vltavy na žádost obce provedly také studii protipovodňových opatření na krajské silnici, která vede kolem obce. Ukázalo se, že by byla drahá a neměla valného smyslu,“ konstatoval starosta.

V nedohlednu je také další protipovodňové opatření, a to na Třeboňsku. Roky už se mluví o zvýšení retenční kapacity rybníka Rožmberk, aby mohl lépe ochránit obce pod hrází. Podle ministra zemědělství Mariána Jurečky je problém v tom, že ho vlastní soukromá společnost - Rybářství Třeboň.

Dokud jeho vlastníkem nebude stát či kraj, nelze podle něj taková opatření s dotací provádět. Osobně je ale připravený odstartovat debatu, za jakých podmínek by rybáři Rožmberk prodali. V kuloárech se mluví o půl miliardě korun. Další 100 až 200 milionů korun by stála stavební opatření.

I letos bude na jihu Čech pokračovat obnova poškozených krajských silnic, na kterých vloni v červnu vznikly škody za 184 milionů korun. „Úhradu 85 procent těchto škod jsme uplatnili na Státním fondu dopravní infrastruktury, který nám vloni poskytl zhruba 24 milionů, 15 procent nákladů hradil kraj. Zbývající část ve výši 134 milionů hodláme čerpat na stavby investičního charakteru - opěrné zdi, mostky a podobně, ještě letos. Podíl kraje u těchto staveb bude činit asi 23 milionů korun,“ uvedl mluvčí Jihočeského kraje Radek Šíma.

Lépe vybaveni na další pohromy jsou po loňských záplavách jihočeští hasiči. Ministerstvo vnitra jim poslalo 24 milionů korun. Koupili si lodě, čluny, čerpadla a další vybavení pro lepší zdolávání přírodních katastrof. Obce mohou i letos žádat o příspěvek na protipovodňové aktivity ve zhruba sedmi krajských grantech.

Zdroj: ČTK
Foto: Zdeněk Tobiáš

Štítky protipovodňová opatření, Jihočeský kraj, povodně, protipovodňová ochrana, Česko, povodeň, dotace, Povodí Vltavy (státní podnik), Putim, Blatná, Blanice (přítok Otavy), Soběslav, Bechyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protipovodňová opatření na jihu Čech už stála 1,2 miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.