Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

První blok Temelína přestal na 50 dní vyrábět elektřinu

Plánovaná odstávka spojená s výměnou paliva začala v prvním bloku jaderné elektrárny Temelín, který přestal vyrábět elektřinu v pátek ve 21. hodin. Délka odstávky je naplánovaná na 50 dní.

Na odstávce spojené s výměnou čtvrtiny paliva pracuje tisícovka lidí. „Víme, že nás čeká padesát náročných dní. V nich musíme udělat přes deset tisíc činností, které provede více jak 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a 400 pracovníků ČEZ. Všichni naši dodavatelé nám potvrdili připravenost kapacit lidí i termíny jejich nástupu na práce. Potvrzené máme i dodávky náhradních dílů,“ uvedl vedoucí odstávky prvního bloku Petr Metelka.

Během odstávky se v reaktoru vymění 43 palivových souborů, tedy čtvrtina z celkového počtu. „Celkem 38 použitých palivových souborů se uloží do dvou kontejnerů CASTOR a převezou se do skladu použitého paliva v areálu elektrárny. Tyto kontejnery tak ve skladu zaplní osmou a devátou skladovací pozici z celkové kapacity skladu 152 kontejnerů, což je kapacita na 30 let provozu dvou bloků jaderné elektrárny,“ uvedl mluvčí elektrárny Václav Brom.

Druhý blok Temelína má už letošní odstávku spojenou s výměnou čtvrtiny paliva za sebou. „Podařilo se nám ji úspěšně zvládnout za 47 dní, tedy o čtyři dny rychleji, než jsme plánovali. V přípravě odstávky prvního bloku jsme udělali maximum, abychom na tento úspěch navázali. Pokud i tuto odstávku zvládneme bezpečně a v plánovaném termínu, tak významně nakročíme k naplnění rekordního ročního plánu výroby 15 miliard kWh elektřiny,“ řekl ředitel temelínské elektrárny Miloš Štěpanovský.

Během letošního roku už vyrobil Temelín 8,83 miliardy kWh elektřiny. „Tento údaj je ke čtvrtečnímu dni a jen pro zajímavost mohu dodat, že takové množství elektřiny by pokrylo spotřebu Jihočeského kraje dva roky a jihočeským domácnostem by vystačilo na osm let,“ zakončil mluvčí Brom.

Napsala Romana Vébrová, Mediafax

Štítky Temelín, odstávka, první reaktor, výměna paliva, elektřina, Jaderná elektrárna Temelín, palivo, kontejner, ČEZ, Mediafax, CASTOR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První blok Temelína přestal na 50 dní vyrábět elektřinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.