Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Budějcích platí od dubna novelizovaná psí vyhláška

„Azore, k noze, no tak, nevytahuj to vodítko, víš, že nesmí být delší než metr! A nekoukej vyčítavě, tady prostě běhat volně nemůžeš!“ Možná právě tyto věty budou majitelé psů říkat poměrně často. Od 1. dubna 2013 platí v Budějcích novelizovaná vyhláška, která vymezuje povinnosti pejskařů.

Schválení vyhlášky předcházela zhruba půlroční příprava, jejíž součástí byla i diskuze s veřejností, v níž byly přijímány a hodnoceny připomínky veřejnosti. Konečná verze novelizované budějcké „psí vyhlášky“ byla odsouhlasena zastupitelstvem města na zasedání 14. března letošního roku.

Co nového vyhláška budějckým pejskařům určuje? Nejdřív se podívejme na pravidla, která se nemění a zůstávají v platnosti.

Pes musí být vždy na vodítku v historickém centru města - tedy na náměstí Přemysla Otakara II. a v okolních ulicích, včetně parku Na Sadech. Dále je zakázán volný pohyb psů bez vodítka v chráněné oblasti Vrbenských rybníků.

Striktní zákaz vstupu psů platí na dětských hřištích, pískovištích, veřejných koupalištích a sportovištích. Tato místa jsou vždy zřetelně označena piktogramem. Všichni psi při pohybu na veřejných prostranstvích musí mít vždy evidenční známku.

A nyní se podívejme na novinky v novelizované vyhlášce. Pes musí být vždy na vodítku v Lannově třídě, v parku Háječek, na Sokolském ostrově a na stezkách pro cyklisty a chodce. Na těchto stezkách nesmí být délka vodítka mezi majitelem psa a psem delší než jeden metr.

Další změna nastala v době platnosti evidenční známky - ta bude vždy jen roční (držitel psa obdrží vždy novou známku oproti zaplacení poplatku za daný rok). Ve vyhlášce je výslovně stanovena povinnost majitele sbírat exkrementy svého psa. Porušení této i dalších povinností bude pokutováno městskými policisty.

Možná si mnohý pejskař povzdechne, že život je prostě pes a bude vyhlášku vnímat jako omezující, určitě ji ale uvítají ti, kterým psí exkrementy na chodnících a trávnících (právem) vadí. Jaký bude mít vyhláška skutečný efekt a zda nečistot v budějckých ulicích ubyde, to ukáže až čas.

Štítky vyhláška o pohybu psů ve městě, České Budějovice, pes, Na Sadech, Náměstí Přemysla Otakara II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Strnad

No konečně...

Pátek, 5. dubna 2013, 15:26Odpovědět

V Budějcích platí od dubna novelizovaná psí vyhláška  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.