Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zloděje si z elektrárny Hněvkovice odvedla policie

Velké cvičení mají za sebou všichni zástupci krizové situace ohledně vodní elektrárny Hněvkovice. Na akci kolem vodní elektrárny Hněvkovice se zapojili energetici ČEZ, bezpečnostní služba, Policie České republiky i Jednotky pro ochranu elektrárny Temelín.

„Pozor, fyzická ochrana vodní elektrárny Hněvkovice narušena!“

Takový signál z bezpečnostního zajištění objektu přišel na pracovníka elektrárny držícího pohotovost, dále na Dispečink vodních elektráren do Štěchovic i na Centrálu nouzové služby. Taková byla základní rozehra letošního druhého havarijního cvičení.

Na místo první přijíždí pracovník pohotovosti elektrárny Hněvkovice, který ve spolupráci s pracovníkem bezpečnostní agentury zhodnotí situaci a vyrozumí o vstupu narušitele do objektu elektrárny Policii ČR. Oznámení operačnímu důstojníkovi Integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje o vloupání do objektu vodní elektrárny Hněvkovice odstartovalo rychlý sled událostí.

Operační důstojník vysílá na místo hlídku Obvodního oddělení policie Týn nad Vltavou a následně Jednotku pro ochranu jaderné elektrárny Temelín. „Dnešní havarijní cvičení na vodní elektrárně Hněvkovice prověřilo především součinnost zaměstnanců vodní elektrárny s Policií České republiky, včetně Jednotky pro ochranu jaderné elektrárny Temelín. Dále koordinaci se smluvními partnery společnosti ČEZ a informování příslušných orgánů vně elektrárny o vzniku mimořádné události, čímž byly splněny cíle cvičení,“ uvedl k havarijnímu cvičení specialista útvaru Havarijní připravenost ČEZ, a. s., Josef Tisoň.

Procvičili jsme si činnost hlídek základního útvaru ve specifických podmínkách vodní elektrárny. Dále jsme si ověřili možnosti nasazení Jednotky pro ochranu jaderné elektrárny Temelín v souvislosti s novým Závazným pokynem policejního prezidenta číslo 34/2015 o činnosti zásahových jednotek pro ochranu jaderných elektráren. Tento pokyn nově upravuje působnost těchto jednotek i mimo objekt jaderné elektrárny,“ řekl kapitán Antonín Lenc z Oddělení krizového řízení Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje.

Dalším přínosem cvičení bylo, že si všichni zasahující subjekty mohly procvičit a ověřit stanovené postupy, dojezdové časy a zjistit rizika vyplývající z tohoto specifického zákroku. Cvičení také pomohlo procvičit činnost Integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, jejich reakce na oznámení, vyrozumění a řízení, dále prověřilo komunikaci a koordinaci všech složek. „Pro Policii České republiky je každé takovéto cvičení velkým přínosem a zároveň prověřením dovedností a schopností,“ doplňuje Lenc. 

Foto: ČEZ

Štítky Temelín, Hněvkovice, policie, elektrárna, vodní elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Policie České republiky, Jihočeský kraj, Štěchovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloděje si z elektrárny Hněvkovice odvedla policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.