Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve Frymburku se sejdou významní neurochirurgové

Do Frymburka na Českokrumlovsku míří významní představitelé světové neurochirurgie. Cílem jejich cesty je letošní Výroční kongres České neurochirurgickém společnosti ČSL JEP, nejvýznamnější akce svého druhu v ČR.

Akci spolupořádá Neurochirurgické oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. a to hned z několika důvodů. Českobudějovičtí neurochirurgové patří mezi uznávané odborníky v oboru. Z toho vyplývá i účast nejen předních tuzemských lékařů, ale i jejich kolegů z USA, Švýcarska, Rakouska a Slovenska. „Poslední takto významná akce v našem oboru se konala na jihu Čech, konkrétně přímo v Českých Budějovicích, před 10 lety. Letos navíc slaví českobudějovické neurochirurgické oddělení 25 let od svého založení,“ uvedl zástupce primáře Neurochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Vladimír Přibáň.

Třídenní akce potrvá v prostorách Wellness Hotelu Frymburk od středy 2. do pátku 4. listopadu. Přihlášeno je přibližně 250 účastníků.
Neurochirurgické oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. patří mezi přední pracoviště v zemi, která v současné době intenzivně rozvíjí program operativní prevence cévních mozkových příhod (mozkové mrtvice).
Zásahy na  zúžených cévách přivádějících krev do mozku, či bypassy, kdy chirurgové „přemostí“ tepny, jimž hrozí ucpání, či už ucpaných tepen v mozku, používají neurochirurgové obdobně jako kardiochirurgové při řešení srdečních infarktů. Počet těchto zákroků v českobudějovické nemocnici rok od roku roste.

„Právě tématu řešení mozkové ischemie, multidisciplinárnímu přístupu v diagnostice a terapii bude věnován celý čtvrtek. Výběr tohoto hlavního tématu není náhodný. Tak, jak roste počet pacientů s mozkovým ischemickým onemocněním, roste i zájem o řešení této problematiky. To platí jak pro akutní diagnostiku a akutní léčbu, neurologickou a intervenční léčbu, tedy způsoby nechirurgického rozpuštění sraženiny uvnitř mozkové cévy, tak samozřejmě o navazující léčbu chirurgickou,“ poznamenal MUDr. Přibáň.
Jen v rámci chirurgické prevence ischemické příhody mozkové provedou českobudějovičtí lékaři ročně zhruba 200 chirurgických zákroků. Vedle zmíněných bypassů cirka 50 stentů, rozšiřujících zúžené cévy přivádějící krev do mozku a přibližně 120 karotických endarterektomií.
Mezi další témata letošního Výročního kongresu České neurochirurgickém společnosti ČSL JEP budou patřit degenerativní onemocnění bederní páteře či zánětlivá onemocnění a komplikace v neurochirurgii.

Neurochirurgické oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. zajišťuje pro pacienty jihočeského regionu léčbu onemocnění centrálního nervového systému, periferních nervů a páteře.
Spolu s léčbou nádorových intrakraniálních expanzí ošetřuje spontánní i úrazové krvácení ohrožující centrální nervový systém. Na oddělení je prováděna kompletní operační léčba degenerativního onemocnění celé páteře, popřípadě jejího poranění.
Prevenci mozkových mrtvic zajišťuje cévní program, jehož součástí jsou operace na cévách zásobující mozek a dále cévní spojky, která zlepšují prokrvení mozku.
Oddělení má k dispozici celkem 5 lůžek JIP s kompletním monitoringem životních funkcí a 21 lůžek standardních. Operační léčba je zajištěna na dvou operačních sálech. Sály jsou vybaveny mozkovou a páteřní navigací umožňující cílenou a přesnou orientaci v mozku i kostěných struktur páteře. K dispozici mají lékaři mimo jiné dva operační mikroskopy. Bezpečnost operací na centrálním nervovém systému zlepšuje přístroj monitorující neurologické funkce.  Operace v komorovém systému jsou prováděny pomocí neuroendoskopu.

Nemocnice České Budějovice, a.s. patří se svou lůžkovou kapacitou 1600 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči, prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.
V Nemocnici České Budějovice, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 52 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 27 tisíc operačních zákroků a téměř 610 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Každoročně se zde narodí okolo 2500 dětí.
Nemocnice má průměrně 2400 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji.

Autor: MUDr. Břetislav Shon

Štítky Frymburk, Nemocnice České Budějovice, léčba, Česko, nemoc, lékař, okres Český Krumlov, České Budějovice, USA, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frymburku se sejdou významní neurochirurgové  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.