Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vládní škrty policii a hasičům omezí bezpečnost v krajích

Podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) omezí vládní škrty, které se dotknou policie a hasičů, bezpečnost v krajích. Obě složky budou muset kvůli rozpočtu snížit své stavy, řekl hejtman Zimola ve svém úterním prohlášení.

Ministerstvo vnitra podle současného návrhu rozpočtu seškrtá policistům peníze na příští rok. "Policisty by pak čekala další vlna propouštění. Škrty v rozpočtu se ale mají dotknout i hasičů. Podle aktuálního návrhu ministerstva vnitra by měl být rozpočet Policie České republiky zkrácen o 1,37 miliardy korun. Ekonomové policejního prezidenta v těchto dnech zpracovávají analýzu konkrétních dopadů takového zkrácení rozpočtu do výkonu služby policistů. Předem je ale jisté, že při dalším krácení rozpočtu by policii nezbylo než opět snížit stavy. Stejný scénář by zřejmě čekal i hasiče," uvedl Zimola.

„Vláda sice tvrdí, že šetří, ale zase na nesprávném místě. V tomto kroku nelze nevidět omezení bezpečnosti v krajích. Budou snad lidé na příjezd policejní hlídky čekat půl dne? Nebudou při živelných pohromách ponechání svému osudu jen proto, že hasiči díky vládě nebudou mít při potřebě zásahu dostatek lidí? Pokud by se tento scénář naplnil, pak tvrdím, že náš stát naprosto rezignoval na svou zásadní roli. A bojím se domyslet, co bude dál. Bude nás chránit privátní policie? Nebo u nás budou zasahovat Hasiči s.r.o., kterým budeme muset nejdříve zaplatit, než začnou hasit?" říká hejtman.

Škrtání v rozpočtech Hasičského záchranného sboru a Policie ČR bude zřejmě dalším střetem krajů s vládou premiéra Petra Nečase. O tom, že je střet krajů s vládou nevyhnutelný, je přesvědčený předseda Asociace krajů ČR a statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek. Podle Haška se totiž ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), zjevně po dohodě s premiérem Nečasem, rozhodl v příštím rozpočtu škrtat tak, aby kraje neměly finanční prostředky na konkrétní veřejné služby. "Přitom kraje dnes jako jediné systematicky brání sociální stát, kvalitu a dostupnost veřejných služeb," míní Hašek.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky policie, rozpočet, Jiří Zimola, ČSSD, Policie České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, Michal Hašek, vláda, Petr Nečas, Miroslav Kalousek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vládní škrty policii a hasičům omezí bezpečnost v krajích  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.