Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vozítka za kolo? Zjišťovali jsme jak to vlastně je.

A to zejména proto, že nikdo pořádně neví, jestli se s přívěsným vozítkem za kolo smí, nebo ne. Kdybychom náš výklad chtěli zkrátit, můžeme konstatovat, že pro přepravu různého materiálu a harampádí ano, ale pro přepravu osob ne. Ale protože nechceme zůstat u tohoto strohého konstatování, objasníme v článku více.

Zejména vyjádření tiskové mluvčí PČR por.Ing. Štěpánky Valentové by mělo zajímat zejména ty, kteří by chtěli nadále vozit své ratolesti v přívěsných vozítkách.

Paní Valentová nám totiž sdělila, že pokud policista přistihne na komunikaci (pozor, myšleno i cyklostezku) cyklistu, který za svým kolem veze přívěsný vozík s dítětem, může mu uložit pokutu až do výše 2.000 Kč. Tedy pokud bude přestupce souhlasit. Pokud ne, bude věc postoupena příslušnému správnímu orgánu.

Dále nám paní Valentová zaslala vyjádření Ministerstva dopravy, které vychází z platné právní úpravy provozu na pozemních komunikacích. Ta přepravu osob, tj. ani dětí, v přívěsném vozíku za jízdní kolo neumožňuje.

V bodě 5 § 48 zákona č.361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích je totiž uvedeno, že přeprava osob v jiném, než přípojném  vozidle, které je určeno pro přepravu osob, je zakázána. Nezávisí tedy na výrobci, ani na uživateli, ale na tom, zda bylo vozidlo pro tento způsob užití na pozemních komunikacích schváleno.

Jinými slovy. Výrobce např. z Německa může mít v Německu homologaci na přepravu osob, ale v Čechách se v něm děti přepravovat nesmí, protože u nás na pozemní komunikaci smí pouze takové vozidlo, které splňuje technické podmínky stanovené zákonem č. 56/2001 Sb.

A to je jaké vozidlo? Nechceme vás nadále unavovat paragrafy a zákony, proto jsme pro vás kompletní vyjádření MDČR  připravili zde.

Faktem je, že přívěsný vozík za kolo ano, ale pouze na přepravu nákladu, a to ještě musí splňovat požadované technické parametry. Není tedy předpokládána přeprava osob v přívěsných vozítkách za kolo a to zejména kvůli jejich bezpečnosti. Cyklista má totiž jen velmi omezenou možnost sledování situace za sebou a tím pádem i omezenou možnost reakce na nepředvídané rizikové situace.

Toto vše samozřejmě sebou nese i další problém. A to ten, že by každý prodejce měl na výše uvedenou skutečnost upozornit zákazníka. Zeptali jsme se tedy paní Mgr.Lucie Šnajderové, vedoucí technické kontroly z Inspektorátu České obchodní inspekce pro Středočeský kraj a Hl.m.Prahu, zda tomu tak je.

Ta nám sdělila, že prodejce vždy musí informovat o vlastnostech výrobku, ale že dozorování tohoto nařízení není v kompetenci ČOI. Dále nám prozradila, že momentálně neví o tom, že by se činnost ČOI měla v blízké budoucnosti tímto novým problémem zabývat. Aby se tím ČOI začala zabývat, musí mít nejdříve podnět od zákazníka.

Co dodat. Doposud se nikdo přívěsnými vozítky pro děti nezabýval, mnoho lidí si ne právě levná vozítka již pořídilo a co nyní s nimi? Jezdit po zahradě?  Na druhou stranu je také dost odpůrců tohoto způsobu přepravy našich malých ratolestí a proto připravujeme další články s vašimi reakcemi. Můžete nám své názory napsat buď rovnou v diskuzi pod článkem, nebo na e.mailovou adresu: redakce@budejckadrbna.cz

Autoři

Štítky Česká obchodní inspekce, vozík, Německo, Ministerstvo dopravy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vozítka za kolo? Zjišťovali jsme jak to vlastně je.  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.