Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VŠTE nabídla pomoc při řešení problému s azbestem ve školách

Českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) nabídla pomoc magistrátu při řešení problému s uvolněným azbestem ve školách na sídlišti Máj. Katedra stavebnictví se problémem azbestu a nebezpečných látek dlouhodobě zabývá, řekl v pondělí rektor školy Marek Vochozka.

S podobnými problémy se odborníci z katedry už setkali na Slovensku, kde je také vyřešili. "Shodou okolností to byla také škola. Problém to je ale jinak individuální, daný typem řešení. Obecné recepty jde proto těžko dávat. Kdyby ale byly rekonstrukce škol postavených z boletického panelu vedeny pod odborným dohledem, třeba našeho pracoviště, uvolnění azbestu by nemohlo nastat,“ řekla Petra Bednářová, vedoucí Katedry stavebnictví VŠTE. Na rozsahu uvolněných vláken pak závisí i způsob řešení a tím i výše nákladů spojených s likvidací azbestu.

Právě odbornost a dlouhodobé zkušenosti akademických pracovníků umožňují vysoké škole podle jejího vedení nabídnout městu technickou a komplexní pomoc, počínaje stavebně – technickým průzkumem stavu konstrukcí, přes projekt až po vlastní realizaci a závěrečné kontrolní měření po skončení prací.

„Jsme jedinou vysokou školou specializovanou na stavebnictví v Českých Budějovicích a Jihočeském kraji, a proto chceme být vždy první, kdo v tomto oboru nabídne kompletní pomoc. Je to naší profesní, akademickou i občanskou povinností,“ dodal rektor Vochozka.

Město se nabídkou VŠTE bude zabývat. "O nabídce informaci už máme, budeme se jí zabývat na středečním zasedání rady. Spolupráci se samozřejmě nebráníme a nabídku vítáme. Nechali jsme již vypracovat zprávu o stavu budov škol, ta by měla zjistit také případná další ložiska uvolňování azbestu," řekl náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD).

VŠTE je nejmladší veřejnou vysokou školu v Česku. Letos na ní studuje přes 3000 studentů. Proti loňskému akademického roku to je zhruba o 900 víc.

Napsal Dobrin Stojcev
Foto: Archiv VŠTE ČB

Štítky azbest, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, vysoká škola, stavebnictví, Marek Vochozka, Petra Bednářová, Slovensko, Petr Podhola, ČSSD, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VŠTE nabídla pomoc při řešení problému s azbestem ve školách  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.