Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

JAK SE ŽIJE V PEKINGU: Junior middle school

Ve spolupráci s Vysokou školou technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích si Budějcká Drbna připravila krátký seriál z nejlidnatější země světa - Číny. Bývalý náměstek primátora pro školství a sociální věci Martin Maršík se na jeden semestr vypravil do Pekingu a z hlavního města bude přinášet čtenářům zajímavé informace. Třetí díl se věnuje Junior middle school.

Vážení čtenáři Budějcké Drbny. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích navázala spolupráci s North China University of Technology, což je jedna s nejvýznamnějších technických škol v Číně. V rámci této spolupráce došlo i k výměnnému pobytu učitelů a já jsem dostal možnost jeden semestr v Pekingu přednášet. Jako bývalý náměstek primátora pro školství a sociální věci se samozřejmě zajímám i o místní školský systém. Proto jsem zpracoval následující texty, na které jsem podklady získal od studentů, zaměstnanců univerzity i občanů města. Věřím, že některé popsané postřehy, budou zajímat i vás.

Martin Maršík


V předchozím díle jsem se zmínil o čínském základním školství (ZS), které je šestileté. Ve dvanácti letech tedy přechází žák na další typ školy, který je v oficiálním anglickém překladu nazván jako Junior middle school (JMS). Pokud bychom provedli doslovný překlad do českého jazyka, výsledkem by byly názvy - Nižší střední škola nebo Nižší stupeň základní školy. Oba tyto překlady jsou zavádějící a nejednodušší je si tento typ školy představit jako druhý stupeň české základní školy. Čínská Junior middle school je tříletá a po ukončení této školy je zároveň ukončena i povinná školní docházka. Ta je devítiletá (šest let ZŠ a tři roky JMS). Junior middle school je, stejně jako základní škola, zdarma a rodiče hradí, stejně jako u nás, pouze spotřební materiál jako jsou například pracovní sešity.

V nedávné době byly v celé Číně běžné prestižní takzvané klíčové JMS a obyčejné JMS. Do klíčových škol byli přijímáni nadaní studenti na základě přijímacích zkoušek. V současné době se od modelu s klíčovými školami postupně upouští. Žák tedy dostane dle svého bydliště přidělenou „spádovou“ JMS. Pouze na přežívající klíčové školy se konají přijímací zkoušky. V Pekingu byly v některých obvodech klíčové školy zrušeny, v jiných ještě stále jsou.

V principu je JMS velmi podobná základní škole. Opět je největší důraz kladen na matematiku a rodný jazyk. V poslední době se zintenzivňuje také výuka anglického jazyka. Ve třídách je stejně jako na základní škole často velký počet žáků (čtyřicet a více), a aby učitel toto množství zvládl, je vyžadována od dětí vysoká kázeň.

Zajímavé je, že většina obyvatel Pekingu, se kterými jsem hovořil, si z docházky na JMS vybavují pouze poslední rok studia. Tento třetí rok je jednoznačně podřízen co nejlepšímu vykonání obávané závěrečné zkoušky Zhongkao (中考), která je ve většině oblastí Číny zároveň i zkouškou přijímací na střední školu.

Zkoušky mají v Číně dlouholetou tradici. Již v dobách dávno minulých bylo podmínkou povýšení v rámci císařské státní zprávy složení zkoušek, které se jednou za tři roky prováděly v Konfuciově chrámu v Pekingu. Kandidáti zde byli zavřeni do malých cel, zapečetěni a po dobu tří dní a dvou nocí sepisovali své eseje. Někdy se stalo, že kandidát v cele zemřel, ale nikdo si nedovolil předčasně celu rozpečetit. Většinou raději v zadní části cely vybourali díru a nešťastníka vyndali zadem. Na druhou stranu je třeba ale říci, že díky důslednosti císařských úředníků i v dnešní době známe jména všech 51 624 kandidátů, kteří během staletí ve zkouškách uspěli.

Současná závěrečná zkouška se ve školách dělá začátkem července. Celý rok jsou žáci připravováni, aby úspěšně tuto zkoušku složili. Jedna paní učitelka mi vyprávěla, že když byla ve třetím ročníku na JMS, tak trávila ve škole celé dny - přicházela ráno a měla dopolední vyučování, pak se ve škole naobědvala a pokračovala odpoledním blokem předmětů. Poté si ve škole došla na večeři a po večeři opět ve škole studovala při večerním vyučování, a to vždy za přítomnosti jednoho učitele. Zde se psaly testy nanečisto a opakovala se látka. V sobotu měla ještě domluvené soukromé hodiny z matematiky. Ze všech vyprávění jsem měl pocit velké, až nezdravé ambicioznosti rodičů, která musela být pro jejich děti velmi vyčerpávající a stresující. I to je důsledek politiky jednoho dítěte.

Samotná zkouška je celoměstská nebo celooblastní. V Pekingu tedy všichni žáci mají stejný text zkoušky. Každé město nebo oblast má svoji zkoušku a mohou si určovat, jaké předměty do zkoušky zařadí. Většinou se jedná o matematiku, čínštinu, angličtinu, fyziku a chemii. Není ale výjimkou, že je do ní zařazena i například historie. Po zkoušce přichází, dle vyprávění, nekonečná doba čekání, která trvá přibližně jeden měsíc a teprve začátkem srpna se student dozví, na jakou ze tří škol, které si mohl vybrat, se dostal, či nebyl přijat na školu žádnou.

Na tomto místě bych se chtěl ještě zmínit o, pro mne nepochopitelné, dopravě dětí do školy. Velmi často vezou rodiče své dítě do školy na mopedu nebo na kole. Neviděl jsem však zde u nikoho, ani u malých dětí, základní bezpečnostní vybavení, například helmy. Při dopravním ruchu, jaký je v Pekingu, je to velké riziko a nezodpovědnost ze strany rodičů. Ve večerních hodinách dokonce řidiči nezapínají ani koncová světla u svých mopedů a kol. Na dotaz, který jsem vznesl mezi studenty, jsem získal odpověď, že všude jsou přece pouliční lampy…

1. DÍL: JAK SE ŽIJE V PEKINGU: Školky
2. DÍL: JAK SE ŽIJE V PEKINGU: Základní školy

Autoři

Štítky Peking, Čína, školství, základní škola, České Budějovice, Drbna.cz, matematika, University of Technology Sydney

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

JAK SE ŽIJE V PEKINGU: Junior middle school  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.