Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Děti se po dvouměsíčních prázdninách vrací do škol. Na jihu Čech usedne do lavic 83 500 žáků

Po dvou měsících letních prázdnin se zítra do školních lavic vrátí děti. Ačkoli podle odhadů ministerstva školství v novém školním roce celkově v České republice opět ubude prvňáků, celkový počet žáků základních škol dál poroste. Do středních škol bude chodit asi podobný počet studentů jako loni, kdy se zastavil jejich dlouholetý úbytek. Do lavic v pondělí 3. září ráno ve školách v Jihočeském kraji celkem usedne přibližně 83 500 žáků. Učit je bude asi patnáct tisíc pedagogů.

Celkový počet dětí v českých základních školách se v novém školním roce 2018/2019 zvýší zřejmě o zhruba 15 100 žáků na přibližně 941 200. Z toho zhruba 57 500 žáků usedne v pondělí 3. září ráno do lavic v 259 základních školách v Jihočeském kraji.

Asi tři pětiny dětí z celkového celorepublikového počtu budou na prvním stupni, kde ministerstvo školství v důsledku demografického vývoje předpokládá nepatrný úbytek školáků. Zbytek bude na druhém stupni, kde podle resortu poroste počet žáků minimálně do roku 2020.

Do budějckých prvních tříd je zapsáno 1067 dětí

Počet nově přijatých dětí do prvního ročníku základních škol se loni po třech letech stagnace snížil o 5400 žáků, a to na 111 841. Letos by měl tento trend pokračovat poklesem o 3600 dětí. Ovšem tento celorepublikový trend jižní Čechy úplně tak nekopírují, zde do prvních tříd základních škol nastoupí asi 6650 žáků, což je přibližně stejně jako loni.

Jen v Českých Budějovicích pro školní rok 2018/2019 bylo do prvních tříd zapsáno celkem 1062 žáků. „Celkem se v krajském městě otevírá 47 prvních tříd. Všechny českobudějovické děti zapsané ve svém školském obvodu byly přijaty," upřesnila informace mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová. 

V jižních Čechách je devadesát středních škol

Na středních školách by podle ministerstva mělo v novém školním roce studovat v denní formě různé obory celkem asi 395 500 žáků, což by bylo o 2800 víc než loni. Znamená to, že se zřejmě v minulém školním roce zastavil úbytek středoškoláků, který trval od školního roku 2006/2007, kdy jich studovalo přes 524 tisíc. 

„Na území Jihočeského kraje funguje devadesát středních škol bez ohledu zřizovatele. Mezi nimi jsou gymnázia, lycea, střední odborné školy poskytující vzdělávání zakončené maturitní zkouškou a střední odborná učiliště poskytující vzdělávání s výučním listem," uvedl Radek Šíma z kanceláře jihočeské hejtmanky. V těchto zařízeních se bude v novém školním roce vzdělávat zhruba 26 tisíc žáků, z toho je šest stovek studentů, kteří jsou ve vyšších odborných školách. 

Zítra tak bude pěkně živo v 349 jihočeských školách. Počet středních škol zůstává stejný. Po prázdninách neožije jen objekt jedné základky. Zítra neotevře své dveře a nepřivítá drobotinu kvůli pozastavené činnosti Základní škola a Mateřská škola Ratibořské Hory na Táborsku.

Škola začíná také patnácti tisícům jihočeským učitelům

Ovšem nelze opomenout také pedagogy, kteří se už týden připravují na začátek nového školního roku a na své žáky. V Jihočeském kraji jich ve školách učí přibližně patnáct tisíc. 

Ale nejen školáci a kantoři po dvouměsíčním volnu zítra ráno znovu vyrazí do školy. Stejně jako je, čeká cesta do školy, byť jen v pondělí 3. září, i hejtmanku Jihočeského kraje Ivanu Stráskou, českobudějovického primátora Jiřího Svobodu i jeho náměstka Petra Podholu. Hejtmanka zahájí nový školní rok v Chyškách na Písecku. Primátor bude ráno u premiéry žáků v lavicích v Základní škole Dukelská a náměstek zavítá mezi děti do Základní školy Kubatova. 

Štítky vzdělání, škola, rok, začátek, školák, žák, učitel, hejtmanka, České Budějovice, základní škola, Jihočeský kraj, Česko, střední škola, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, školní rok, Ivana Stráská, Jiří Svoboda, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti se po dvouměsíčních prázdninách vrací do škol.  Na jihu Čech usedne do lavic 83 500 žáků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.