Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Studenti Bigy se těší na nové zázemí pro výuku i volný čas. Nechybí bezbariérový přístup

Rychlejší internet ve třídách, nové učebny či venkovní relaxační zóna, ale také bezbariérový přístup, nové zázemí internátu a zajištění větší bezpečnosti. Studenti sami rozhodli o umístění wi-fi připojení. To jsou vylepšení a novinky v Bigy, v Biskupském gymnáziu J. N. Neumanna v Českých Budějovicích.

V původním půdním prostoru se ještě dokončují dvě nové učebny výpočetní techniky, dva kabinety, sklad učebny chemie a sociální zařízení, včetně nových rozvodů vody a topení, elektroinstalace a klimatizace. Bezbariérový přístup celého areálu umožní osazení elektrických schodišťových plošin na chodbách, které pomohou překonat výškové rozdíly a výtah. Ten bude nově k dispozici na školním dvoře.

„Ve vnitřním dvoře je zřízeno atrium se zelení pro relaxaci studentů a součástí úprav je také vybudování internetu a wi-fi připojení v rámci celého školního areálu,“ říká ředitel gymnázia Martin Maršík a dodává, že z celkových téměř pětadvaceti milionů korun, ve kterých se pohybuje rozpočet projektu, má téměř jedenadvacet milionů korun škola přislíbeno z prostředků IROP Evropské unie, na zbytku se podílí vlastními prostředky.

Škola jako prostor oddechu a relaxace

Bigy navštěvuje celkem 720 studentů v prezenčním studiu, kteří navštěvují vlastní školní jídelnu a mohou využít služeb internátu. Do vytvoření studentského oddychového zázemí se zelení ve vnitřním dvoře, vybudování nového školního bufetu s posezením, skladovacích prostor a dalšího propojení areálu školy, včetně opravy páteřní kanalizace, škola investovala dalších 800 tisíc korun.

Na nové zázemí v podobě kuchyňky, kde si mohou připravit drobné občerstvení, a nové klubovny pro trávení volného času, se mohou těšit studenti využívající internátní ubytování. Jeho kapacita je přibližně sto lůžek a většina z ubytovaných se připravuje ve čtyřletém studijním oboru gymnázia.

Studenti chtějí více komunikovat tváří v tvář

Součástí úprav je zavedení rychlejšího internetového připojení do každé kmenové třídy i odborné učebny. V případě bezdrátového wi-fi připojení však Studentský parlament odhlasoval, že nechtějí zavedení tohoto bezdrátového připojení přímo ve třídách, ale pouze v prostorách určených k relaxaci a oddechu. Důvodem je podle studentů potřeba vzájemné přímé komunikace o přestávkách, bez permanentního trávení volného času s mobilním telefonem. Tento požadavek studentů respektovalo i vedení gymnázia a vyhovělo mu. „Doporučením studentů jsme byli mile překvapeni. Jsem rád, že sami požadují více kontaktů a vzájemné přímé komunikace,“ komentuje přání studentů ředitel Maršík.

Nové kmenové učebny, lepší bezpečnost a logistika

Téměř pět milionů korun investuje pro zkvalitnění výuky a zázemí také Biskupství českobudějovické jako zřizovatel gymnázia. Investice škole dovolila vybudovat další tři nové kmenové učebny, kabinet, dva hostinské pokoje a zahrnuje také přímé propojení areálu školy a školní jídelny na úrovni přízemí.

„Veškeré stavební úpravy umožňují zjednodušený pohyb v areálu a také celkově zvyšují bezpečnost studentů z hlediska vniknutí cizích osob. Rovněž odpadá nutnost opouštění areálu při přesunu např. do odborných učeben na výuku počítačů,“ vysvětluje Martin Maršík, který si pochvaluje i nový elektronický platební systém pro studenty, respektive rodiče.

Studium zahájilo 154 nových zájemců

Ve školním roce 2018/2019 zahájilo na gymnáziu studium 30 studentů osmiletého, 31 šestiletého, 23 šestiletého bilingvního a 24 čtyřletého studijního programu. Na Církevní základní škole pak přivítali 46 prvňáků. Celkově navštěvuje diecézní školy 1215 žáků a studentů: 720 studentů na Bigy a 495 žáků na Církevní základní škole při Bigy v Rudolfovské ulici. 

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky vzdělání, společnost, Bigy, gymnázium, student, wi-fi, internet, přístup, České Budějovice, učebna, bezbariérový přístup, volný čas, Evropská unie, Parlament České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti Bigy se těší na nové zázemí pro výuku i volný čas. Nechybí bezbariérový přístup  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.