Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jihu Čech se otevře první svobodná lesní škola v republice. Kapacita bude 55 dětí

V Novosedlech na Strakonicku se otevře v září Ráj, první svobodná lesní základní škola v České republice. Od ministerstva školství má povolený provoz, v rejstříku škol se objeví 1. září. Kapacita školy bude 55 dětí a měsíční školné, které zahrne i dopravu a stravování, bude 3000 korun. Zřizovatelé školy chtějí otevřít ještě jednu pobočku v Českých Budějovicích.

Škola bude sídlit v budově bývalé základní školy, zápisy bez účasti dětí kvůli nouzovému stavu trvají celý duben. Pro venkovní aktivity mohou děti využít přes tři hektary pozemků.

„Jsme zapsaný spolek, v rejstříku škol se objevíme od 1. září 2020. Při jednání s ministerstvem školství jsme vycházeli ze zkušenosti asociace demokratických škol, to nám ohromně pomohlo a nebyla to až taková složitost," řekl statutární zástupce společnosti a předseda Asociace lesních škol Martin Chvosta.

V Novosedlech by mělo být až 55 dětí. Chvosta ještě připravuje pobočku v Českých Budějovicích, kde má už zamluvenou budovu pro 60 nebo 120 lidí. Záleží podle něj na tom, jak velký provoz schválí hygienici.

Školné pro denní žáky bude měsíčně 3000 korun a jeho součástí bude také doprava a stravování. Lze využít i individuální vzdělávání, ke kterému je určena část kapacity školy. „Některé (takové) žáky máme v přihláškách," řekl Chvosta.

Princip školy Summerhill

Škola spojí vzdělávání v lese a jeho okolí a takzvané sebeřízené vzdělávání, na principu školy Summerhill. Děti budou moci rozhodovat nejen o sobě, ale společně s učiteli i o chodu školy. „Jsme součástí asociace demokratických škol. Děti mají možnost volby, možnost přijít s vlastní nabídkou. Inspirace pro dítě je, že veškeré věci si dokáže nejdřív nalézt v přírodní podobě," řekl Chvosta. Pro děti plánuje i travní sjezdovku.

Svobodná lesní škola staví na hodnotách, jako jsou důvěra v děti, vzájemná úcta, respekt. Do školy a ze školy budou moci jezdit děti mikrobusem.

V Česku je podle starších údajů 180 soukromých základních škol, které navštěvuje 12 tisíc žáků. Jde zpravidla o malé školy. Veřejných škol jsou asi čtyři tisíce a chodí do nich 98 procent dětí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lesní škola, novinka, vzdělávání, Asociace lesních škol, Česko, Novosedly, základní škola, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, České Budějovice, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech se otevře první svobodná lesní škola v republice. Kapacita bude 55 dětí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.