Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ředitelé základních škol na jihu Čech chtějí, aby se žáci vrátili k běžné výuce

Ředitelé jihočeských základních škol budou respektovat všechna opatření spojená s koronavirem. Chtějí především, aby se mohli žáci co nejdříve vrátit ke standardní výuce.

Od září se na základních školách potkají tři skupiny žáků. Tou první jsou otestované nebo očkované děti, kteří se ve třídách budou moci pohybovat bez roušky. Nasadit by si ji měly ve společných prostorách. Dále mohou být děti neotestované, ale jejich rodiče musí souhlasit s dalšími hygienickými pravidly. Škola pro ně například musí vyčlenit toalety a otestovaní s neotestovanými by se neměli potkat u oběda. „Pak je třetí skupina, to jsou žáci, jejichž rodiče odmítají testování i další hygienická opatření a tam bude problém,“ řekl prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Děti, jejichž rodiče odmítají testování i roušky, zůstanou doma a škola na ně bude pohlížet jako na nemocné. Podle ředitele ze základní školy F. L. Čelakovského Radka Čejky ve Strakonicích je toto řešení nešťastné. „Myslím si, že by práci pedagogů neměli dělat rodiče,“ tvrdí. Na základě zkušeností z minulého školního roku je na některých školách tento scénář spíše ojedinělý. Ředitelka Základní školy Máj II v Českých Budějovicích Marie Nedvědová uvedla, že spolupráce s rodiči byla dobrá již v minulosti, a proto nemá z následujících měsíců obavy. „Očekáváme, že se budou testovat všechny děti,“ popsala.

Z organizačního hlediska bude situace jednodušší v menších školách, kde nastanou komplikace spíše v zajištění toalet a umýváren. V Zálší na Táborsku funguje základní škola malotřídního typu, podle ředitelky Ivany Láskové jsou schopni nová pravidla v plném rozsahu splnit i oni. Už v minulém školním roce byli v Zálší všichni otestovaní a Lásková předpokládá, že to teď nebude jinak. „Nebojím se i z toho důvodu, že jsme letos přijali jen jednoho prvňáčka. Všechno je to o lidech, pokud chtějí, tak to jde,“ míní ředitelka.

Strakonická základní škola naopak patří mezi větší. Ředitel Čejka nicméně věří, že návrat do škol zvládnou po organizační i technické stránce. „Pokud nám opatření zajistí, že žáci budou chodit do školy, jsme schopní vše zařídit,“ uvedl Čejka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Václav Votruba

Štítky ČR, školy, koronavirus, základní, Jihočeský, základní škola, Česko, Marie Nedvědová, Zálší, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelé základních škol na jihu Čech chtějí, aby se žáci vrátili k běžné výuce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.