Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lidí si u nás váží. Díky důvěře firmy jsme mohli kariérně vyrůst, říkají vedoucí pracovníci společnosti EDIKT

PR článek

Dva pracovníci na vedoucích pozicích, dva podobné příběhy. Tomáš Votava začínal u jihočeské stavební firmy EDIKT při studiu na vysoké škole jako rozpočtář, dnes je obchodním ředitelem. Karel Turko si zvolil EDIKT pro středoškolskou praxi, v sedmadvaceti letech nyní pracuje jako certifikovaný stavbyvedoucí. “Přístup firmy je unikátní. Při doplňování pozic se vždy nejprve vybírá ve vlastních řadách. Každý tak má šanci kariérně růst,” shodují se oba pracovníci.

Tomáše Votavu přivedla k práci v jedné z nejvýznamnějších českých stavebních společností vlastně náhoda. „Pracoval jsem jako asistent stavbyvedoucího v jiné stavební firmě a cítil potřebu změny. Náhodou jsem narazil na inzerát nabídky práce u EDIKT. A jsem tu už deset let,” vypráví s úsměvem.

Ve čtyřiatřiceti letech je obchodním ředitelem společnosti s více než miliardovým obratem, začínal přitom jako rozpočtář v divizi pozemních staveb. „Vždycky jsem však chtěl blíž ke stavbě, tam je mi to blízké,” popisuje Votava. Přání se mu splnilo po třech letech. „Posunul jsem se na pozici přípraváře staveb, po nějaké době jsem povýšil na vedoucího přípravy staveb a pak už to šlo ráz naráz,” usmívá se Votava. 

Klíčem růstu je kvalita zaměstnanců

Jako obchodní ředitel už má dnes nad sebou pouze generálního ředitele a představenstvo společnosti. Jeho role ve firmě je prostá: získávat zakázky. „EDIKT je na trhu opravdu velmi silný v oboru železničních staveb, avšak v posledních letech se nám velmi dobře daří také v mostním stavitelství a na paty šlapou i pozemní stavby,” chválí obchodní ředitel. 

Jedním z hlavních klíčů úspěchu je podle Votavy stabilní základna kvalitních zaměstnanců. „Dlouhodobě se nám daří shánět a udržet si profesionály z oboru s tím správným přístupem k práci. To oni jsou základem našeho úspěchu. Díky tomu máme na trhu své jméno a zároveň si dokážeme držet tvář menší, přátelské firmy,” popisuje.

Netaháme ruce v medu

Stavební firma EDIKT a. s. je součástí holdingu CBCZ group a. s. Skupina sdružuje také firmy EPLcond, E-Railconstruct, CBCZ Technology, Belaka Company a Hotel Resort Relax na Lipně.  V roce 2019 EDIKT a.s. stala stavební firmou roku 2019 v České republice v kategorii středních firem.

Právě atmosféra a přístup vedení firmy je podle Votavy jednou z nejlepších výhod práce v EDIKT oproti konkurenci v oboru. „Naše firma není tak malá, aby se nemusela řídit pravidly, ale zároveň netrpíme neduhy korporátu. Netaháme ruce v medu,” glosuje.

Ke zdravému klimatu podle něj přispívá i tradice firemních setkání a pravidelné volnočasové aktivity. „Máme spoustu celofiremních akcí i výjezdních zasedání jednotlivých týmů. Jsme kamarádi i mimo práci,” říká obchodní ředitel.

Vždy se prvně hledá mezi svými

Největší přidanou hodnotou je však příležitost, kterou práce v EDIKT nabízí z hlediska kariérního růstu. „Přístup naší firmy je opravdu unikátní. Ve velkých stavebních koncernech se točí manažeři, kterým je jedno, jaký dres oblékají. U nás ne,” přibližuje obchodní ředitel. 

„Kdykoliv se uvolní nová pozice, hledá se ve vlastních řadách. Každý tak má šanci ke  kariérnímu růstu. Snažíme se odměňovat lidi, co s firmou žijí. Sám jsem toho příkladem,” říká Tomáš Votava. „O změně jsem nikdy nepřemýšlel. Chci oplatit důvěru, kterou do mě kolegové vložili. Chci, aby firma rostla,” dodává na závěr.

Konkrétní instrukce ke kariérnímu růstu

Spokojeností se svou kariérou se netají ani Karel Turko. Sedmadvacetiletý stavbyvedoucí si přitom práci v EDIKT poprvé zkusil už na střední škole. Nejdřív jako součást praxe, pak o prázdninách na brigádě. „Nabídku práce na plný úvazek jsem dostal po absolvování školy a jelikož se mi ve firmě líbilo, neváhal jsem,” vypráví Turko. „Od začátku jsem navíc měl konkrétní instrukce, co bych se měl naučit, abych šel v oboru kariérně výš,” vzpomíná.

Po maturitě tak začal pracovat jako traťový dělník, už za necelých osm měsíců se však posunul na pozici asistenta stavbyvedoucího. „K tomu jsem studoval na vysoké škole a po dokončení bakaláře mi nabídli místo stavbyvedoucího,” říká Turko. 

Od začátku jsem měl skvělé učitele

Zkušenosti i praxi ze stavby už měl, i tak byl nabídkou překvapen. „Nabídka přišla těsně před státnicemi, chtěl jsem však nejprve dodělat školu, v čemž mě firma respektovala a dala volno na učení,” říká mladý stavbyvedoucí, který si s vědomím plné podpory od firmy nechává otevřenou i cestu k inženýrskému oboru.
V posledních letech se však Karel Turko více zaměřoval na získání autorizace.

„Ve stavebnictví má velkou váhu tzv. kulaté razítko. Díky němu si můžu nyní řídit stavbu sám,” uvádí Turko. „Navazuji tak na práci lidí, od kterých jsem se učil. Každého asistenta zaučuje stavbyvedoucí a já měl skvělé učitele. Vždy byli trpěliví, chápající a zároveň se mnou jednali jako se sobě rovným,” chválí si mladý stavbyvedoucí. 

Vážím si toho, co v EDIKT máme

Přístup kolegů a atmosféru ve firmě si Karel Turko obecně nemůže vynachválit. „Tykáme si od prvního dne v práci. Líbí se mi, že ke mně s respektem přichází i starší kolegové a čím více člověk ukazuje, že umí, tím větší váhu získává i u zkušených stavařů,” popisuje Turko.

Práci v EDIKT sice nemůže posoudit s jinou vlastní pracovní zkušeností, o srovnání však nouzi nemá. „Běžně dělám na stavbě s pracovníky jiných firem a když slýchávám, jak to funguje jinde, o to víc si vážím, co v Ediktu máme,” uzavírá stavbyvedoucí s úsměvem.

Na začátku stála parta šikovných řemeslníků. Během 30 let se jihočeská firma EDIKT vypracovala mezi největší stavební společnosti v Česku

Železniční tratě, výpravní budovy, mosty, nadjezdy. S prací jihočeské stavební společnosti EDIKT se lidé (nejen) v jižních a západních Čechách setkávají denně. Za úspěchem jedné z nejvýznamnějších stavebních firem v Česku přitom nestála...

Mám zájem o práci v EDIKT

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky edikt, stavební společnost, železnice, kolejové stavby, Tomáš Votava, karel turko, obchodní ředitel, stavbyvedoucí, práce, atmosféra, stavební firma, E-Railconstruct s.r.o., EDIKT a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidí si u nás váží. Díky důvěře firmy jsme mohli kariérně vyrůst, říkají vedoucí pracovníci společnosti EDIKT  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.