Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Začal příměstský tábor Dětské univerzity Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity

PR článek

Akčními lekcemi první pomoci začal dnes na Zdravotně sociální fakultě Letní příměstský tábor Dětské univerzity, který po celý týden nabídne dětem zábavně pojaté lekce, setkání s kamarády i výlet. Účastní se ho 23 dětí ve věku od 8 do 13 let především z Českobudějovicka, ale i z Jindřichova Hradce.

Program je sestavený tak, aby se děti srozumitelnou a hravou formou naučily poskytovat první pomoc v modelových situacích, komunikovat s nevidomým kamarádem či pečovat o malé dítě. Protáhnou se při fyzioterapii, vyzkouší si práci s mikroskopem a naučí se základům sebeobrany. Nechybí ani tematické odpoledne s angličtinou, kde budou děti anglicky volat telefonem záchranáře a proberou základní slovíčka týkající se lidského těla a jeho funkcí. Letošní novinkou je povídání o právech dítěte při hospitalizaci v nemocnici, což navazuje na pravidelnou spolupráci studentů ZSF JU při akci českobudějovické nemocnice nazvané Plyšáková ordinace.

„Cílem je vysvětlit dětem pravidla pobytu v nemocnici tak, aby z toho neměly strach. Máme z praxe bohaté zkušenosti s tím, že když dítě naváže dobrý vztah se zdravotníky a začne s nimi spolupracovat, jeho léčba se vyvíjí mnohem lépe,“ vysvětlila koordinátorka Dětské univerzity Mgr. Milena Mágrová z Ústavu ošetřovatelství, porodní asistence a neodkladné péče.

Malé studenty dnes na fakultě přivítala děkanka Mgr. Ivana Chloubová, Ph.D., která jim popřála celý týden naplněný příjemnými zážitky a spoustu zajímavých informací a dovedností. Poděkovala také studentkám a studentům Pediatrického ošetřovatelství a Zdravotnického záchranářství, kteří lekce připravili a o děti se celý týden starají. „Těším se, že některé z vás u nás za pár let přivítám už i jako studenty naší fakulty,“ řekla dětem děkanka.

V úterý dopoledne je na programu lekce z fyzioterapie, při níž se malí studenti seznámí s tím, jak funguje jejich tělo, a naučí se zvládnout cviky koordinace a cvičební sestavu. Ve středu si vyzkoušejí ošetřovatelskou péči o novorozence a dozvědí se, co všechno dítě zvládne během prvního roku svého života. Odpoledne pak přijdou na fakultu dvě mladé ženy se zrakovým handicapem a vysvětlí dětem, jak vypadá život nevidomých a jakým způsobem jim mohou zdraví lidé nejúčinněji pomáhat. Ve čtvrtek je naplánovaný celodenní výlet na Olšinu a pátek bude věnovaný lekci sebeobrany.

„Připravíme ji s využitím zkušeností záchranářů, kteří se někdy při své práci musí potýkat i s napadením a násilím od lidí, kterým pomáhají,“ upřesnila Milena Mágrová. Děti se vystřídají ve skupinách, takže druhá část pátečního dopoledne bude patřit práci s mikroskopy. Odpoledne skončí slavnostním předáním diplomů a odměn.

Základnou pro příměstský tábor je budova Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity na adrese U Výstaviště 26, České Budějovice. O děti se starají vyučující i studenti denně od osmi do 16 hodin, V úterý dopoledne stráví děti v hlavní budově ZSF JU v ulici J. Boreckého 27, na oběd chodí každý den do menzy v kampusu JU.

Dětská univerzita má na ZSF JU už dlouhou tradici a je velmi oblíbená hlavně pro své praktické zaměření a zábavnou formu výuky zdravotnických a sociálních oborů. Zájemci už se nyní mohou hlásit do dalšího semestru, který začne 23. září. Výuka se koná vždy v sobotu od 9 do 11:30 v celkovém počtu 10 lekcí, a to v budově ZSF JU Nerudova 2685/53a.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky české budějovice, jihočeská univerzita, vzdělání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal příměstský tábor Dětské univerzity Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.