Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zájem o ubytování na vysokoškolských kolejích je velký. Letos zamítli přes 200 žádostí

Koleje Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích mají letos stoprocentní obsazenost. Ubytování na kolejích má včetně nově zrekonstruované K4 kapacitu 1 996 lůžek. I tak bylo přes dvě stovky žádostí zamítnuto. Studenti tak často musí hledat alternativní řešení v podobě bytu, na který ale ne vždy mají peníze.

Studentka Tereza nastupuje letos do prvního ročníku studia na Jihočeské univerzitě. Není z Českých Budějovic, a tak si ihned 1. července, kdy to bylo možné, podala žádost o ubytování na koleji. Následně 9. srpna univerzita zveřejnila seznam přijatých žádostí, Terezina žádost mezi nimi nebyla.

„Celkem jsem s tím počítala, jelikož bydlím 60 kilometrů od Českých Budějovic a dojíždění by bylo dost náročné. Hned 9. srpna jsem se proti rozhodnutí odvolala, čekací doba byla do prvního týdne v září,“ uvedla Tereza

Na konečné rozhodnutí ale čekat nemohla, a tak si podala žádost na soukromou kolej, kam ji přijali.

„Zájem studentů o ubytování na kolejích Jihočeské univerzity je velký a v letošním roce jsme museli kvůli 100% obsazenosti odmítnout více než 200 žádostí. Rozhodujícím kritériem pro přidělení ubytování je také dojezdová vzdálenost od místa bydliště,“ sdělil Budějcké Drbně mluvčí univerzity Štěpán Kuděj.

Jsou i takoví studenti, kterým nezbývá nic jiného než denně dojíždět. Ti si však mohou podle vzdálenosti bydliště zažádat o ubytovací stipendium, které se řídí řádem Jihočeské univerzity.

„Dojíždění je dost komplikované, spoje mi nejezdí tak, jak bych potřebovala. Některé dny se budu vracet až v noci, jiné dny budu pauzy trávit ve městě. Vychází mě to na cca 200 korun za den, pořád je to ale pro mě lepší než platit nájem za byt,“ sdělila studentka, jejíž jméno redakce zná, ale neuvádí. 

Kromě klasických kolejí K2 a K3, kde mají pokoje společné sprchy, a tak jsou levnější, jsou k dispozici i koleje K1, K4 a K5.

„Na konci května loňského roku Jihočeská univerzita otevřela nově zrekonstruovanou kolej K4 a už v roce 2018 dokončila rekonstrukci koleje K1. Na zrekonstruovaných kolejích K1, K4 a K5 jsou pokoje nebo buňky s vlastním sociálním zařízením,“ doplnil Kuděj.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Václavková

Štítky české budějovice, jihočeská univerzita, koleje, ubytování, student

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Vydělají kupci investičních bytů. O důvodech mafiánského bahna píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články, naposledy Komentář Rusko a Arménie.

Neděle, 22. října 2023, 11:57Odpovědět

Zájem o ubytování na vysokoškolských kolejích je velký. Letos zamítli přes 200 žádostí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.