Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekÚterý, 21. listopadu 2023, 16:12
Žáci Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích se už od prvních týdnů nového školního roku podílejí na gastronomických akcích ve městě i za hranicemi kraje.
Praxe žáků oboru Kuchař-číšník, Gastronomie a Hotelnictví je nedílně spojená s konkrétním pracovním prostředím. Cílem školy je posílat žáky do provozů a na společenské i gastronomické akce, kde mohou ukázat, co se ve škole na poli barmanství, gastronomie a baristiky naučili.
Přes prázdniny si mohli vyzkoušet i jak to funguje v zahraničí – v Rakousku, Německu i ve Španělsku nebo v turisticky vytížených destinacích Čech – Krkonoších, Lipensku, Českokrumlovsku, na Šumavě. S návratem do školních lavic mají od letoška i nové možnosti, kde uplatnit svůj talent a snahu naučit se nové věci. Škola se o šikovné žáky a jejich rozvoj náležitě stará a podporuje je.
Škola se prezentovala i na výstavě Vzdělání a řemeslo 2023 a v celostátní soutěži v krájení a tvorbě salátu se opět umístila na prvním místě. Členové vítězného družstva se na soutěž pečlivě připravovali a jejich svědomitá práce přinesla ovoce.
Všem, kteří měli zájem, byli ochotni pracovat a věnovat svému kuchařskému koníčku i víkendy a podzimní prázdniny, byla nabídnuta brigáda v O2 aréně v Praze. Odcestovali do neznáma, ubytovali se na školním domově mládeže gastronomické školy v Praze a s elánem se zapojili do přípravy gastronomických specialit. Zajišťovali tak po gastronomické stránce koncerty Ewy Farné, Calina a Viktora Sheena, Dana Landy nebo amerického rapera 50 Centa a violoncellisty Hausera.
S prací v jiném kolektivu byl vybraný školní tým složený ze žáků G3, S1A, S2A pod vedením učitele odborného výcviku Erika Kučery naprosto nadšený, s jednáním nadřízených pracovníků maximálně spokojený. Potkali se mimo jiné i s národním týmem AKC ČR, který se připravoval na velké klání – Mistrovství světa kuchařů, které se bude konat v Japonsku, a mohli od nich načerpat mnohé zkušenosti.
To, že žáci působí na mnoha pracovištích ale neznamená, že ve škole a v jejích odborných učebnách se nic neděje. I zde se žáci učí kulinářskému umění, studené kuchyni, přípravě koktejlů a kávy a základům sommelierství. Nejlépe to uvidíte na dnech otevřených dveří. První se koná 30. listopadu 2023.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.