Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jírovcovka: škola, která mění životy

PR článek

Gymnázium, České Budějovice, Jírovcova 8 patří sice v Českých Budějovicích k těm menším gymnáziím co do počtu žáků, svými kvalitami i spokojeností žáků se však řadí k těm nejlepším.

Veškeré prostory školy, ač budova vypadá zvnějšku historicky, jsou rekonstruované, moderní a příjemné. Tento fakt se odráží i na vzdělávání. To probíhá i díky modernímu vybavení na špičkové úrovni. Ze strany učitelů přichází viditelná snaha připravit studenty nejen na vysokoškolské studium, ale i „dospělý" život, který přijde po školách.

Díky volitelným seminářům se navíc ve třetím a čtvrtém ročníku studenti mohou specializovat na předměty, které je zajímají a ve kterých vidí svou budoucnost. Kvalita vzdělávání se dlouhodobě odráží na výsledcích v různorodých soutěžích, ale i v úspěšnosti složení maturitní zkoušky a následném přijetí na vysokou školu.

O tom, jak to na škole chodí, vypráví šéfredaktorka školního časopisu Jírovec Tereza Vondrová.

Terezko, školní Instagram říká, že jsou na škole učitelé a žáci partnery, platí to?
Já nemohu po sedmi letech studia nic než souhlasit. Učitelé jednají se žáky jako se sobě rovnými a vždy se jim snaží vyjít maximálně vstříc. Chápou, že pro nás může být studium stresující a vytváří tak prostředí, které nás bude motivovat, ale zároveň nebude vytvářet přílišné nároky a plodit další stres. Díky tomuto jednání se my žáci nebojíme řešit s učiteli i problémy osobnějšího rázu, protože víme, že ve škole nalezneme pochopení, podporu a snahu problémy řešit. Všechny tyto aspekty přispívají k tomu, že pro mnohé žáky se škola stává takřka druhým domovem a vyhledávají možnosti, jakými mohou trávit svůj čas ve škole i mimo vyučování. I v tomto ohledu máme široké možnosti. Pokud se člověk chce ve volném čase dál vzdělávat, jsou na škole dostupné přípravné kurzy na jazykové zkoušky, kroužky programování, první pomoci či základů ekologie. Krom vzdělávacích aktivit na škole funguje i pěvecký sbor, školní časopis a posilovna, volně přístupná každému.

Můžete se jako žáci nějak podílet na chodu školy?
Určitě máme tu možnost, důraz je u nás kladen právě na možnost iniciativy ze strany žáků. Proto funguje například žákovský parlament, který přichází s řadou vylepšení, jež mění školu k obrazu našemu. Díky žákovské iniciativě se každoročně konají mnohé akce, jakými jsou volba krále školy, návštěva Mikuláše nebo filmový večer. I u organizace těchto událostí se obvykle vyskytuje učitel, plní však pouze roli mentora, na kterého se můžeme obrátit, pokud si s něčím nevíme rady. Všechny tyto akce vedou k výraznému stmelení žáků napříč třídami. To ještě posiluje pozitivní atmosféru, která na škole panuje a která je pro mnohé hnacím motorem k vytváření podobných akcí.

Podíváte se během studia i do zahraničí?
V tomto směru škola také poskytuje žákům spoustu možností. V rámci projektů Erasmus a Erasmus+ vyjíždí jednotlivci, či celé třídy pravidelně do škol a měst po celé Evropě. Sportovní kurzy v Rakousku či ve Slovinsku umožňují všem prožít jedinečný týden plný zážitků po boku svých přátel. Opomenuty by neměly zůstat ani exkurze. Několikrát do roka díky nim mají žáci možnost poznat nová místa a vzdělat se i mimo budovu školy, častokrát také v zahraničí.

Mohla bys, prosím Tě, shrnout svoje zkušenosti se školou?
Z pohledu člověka, který Jírovcovku navštěvuje již sedmým rokem, mohu říct, že jsem za příležitost studovat na této škole opravdu vděčná. Tato budova pro mě není jen školou, ale i místem takřka neomezených možností, do kterého se vždy ráda vracím. Samozřejmě v průběhu let nastaly a jsem si jistá, že ještě nastanou obtížné momenty a zkoušky, ale vím, že v nich nikdy nejsem sama. I díky propojenosti mezi třídami si vždy můžu dojít pro radu ke svým starším spolužákům a vím, že v nich naleznu oporu. Míra, kterou se celoškolní kolektiv podporuje, snaží si pomáhat a jistit jeden druhého, mi přijde unikátní. A i díky tolerantnímu a podporujícímu vedení školy i učitelskému sboru máme možnost se neustále zlepšovat. Častokrát děláme chyby, například při organizaci projektů. Ale nebojíme se ty chyby dělat, protože víme, že s námi budou řešeny konstruktivně a s pochopením. Díky tomu se neustále zdokonalujeme a posouváme dál. Ne nadarmo se říká, že chybami se člověk učí. Zkrátka pokud máte chuť se učit nové věci, realizovat své nápady a užít si u toho spoustu zábavy, je Gymnázium Jírovcova místem pro vás.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Gymnázium Jírovcova, škola, vzdělání, české budějovice

Jírovcovka: škola, která mění životy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.