Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

V Jihočeském kraji se hlásilo na střední školy a víceletá gymnázia přes 9 tisíc uchazečů

V Jihočeském kraji se hlásilo do prvních ročníků středních škol a víceletých gymnázií pro příští školní rok 9095 uchazečů. V přijímacím řízení jich uspělo 7792. Vyplývá to z výsledků, které zveřejnila společnost Cermat. Z devátých tříd základních škol se hlásilo do prvních ročníků 5808 školáků, z nichž neuspělo 265. Největší poptávka byla opět po čtyřletých gymnáziích.

„Nový systém zpracování výsledků podle mého názoru obstál. Byl přehledný a transparentní a pro školy jednodušší," řekl ředitel českobudějovického biskupského gymnázia Martin Maršík. Letos poprvé se uchazeči mohli hlásit elektronicky s využitím ověřené identity zákonného zástupce. Přihlášky mohli podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou. Uchazeči si mohli nově podat tři přihlášky místo dvou, určovali na nich, na jakou školu chtějí nejvíce.

Kapacita prvních ročníků čtyřletých gymnázií na jihu Čech je 850 míst. Přihlášky si podalo 1076 uchazečů. Žáci, kteří se v prvním kole nedostali na žádnou střední školu, se mohou přihlásit na školy v druhém kole, přihlášky mohou podávat od 21. do 24. května znovu prostřednictvím systému DiPSy, nebo papírovou přihláškou.

Podle Maršíka je jedinou nevýhodou nového systému poměrně velká časová prodleva mezi přijímacím řízením a oznámením výsledků. „Čekání je náročné ne jen pro rodiče a děti, ale také to není snadné pro školy, které sestavují plán úvazků pro příští školní rok a až do půlky května nevědí, jaký počet žáků u nich bude," uvedl ředitel biskupského gymnázia. Přijímací řízení na střední školy se uskutečnily v polovině dubna. Oficiální výsledky ale byly známy až dnes, což je po měsíci.

Kapacita míst v prvních ročnících na středních školách a víceletých gymnáziích pro příští školní rok je v kraji 11 042. Znamená to, že zůstane téměř 2000 míst volných. Nejčastěji jde o střední odborné školy a technické školy, po nichž není dlouhodobě vysoká poptávka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, střední, přijímací, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji se hlásilo na střední školy a víceletá gymnázia přes 9 tisíc uchazečů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.