Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Nejstarší jihočeská vysoká škola slaví 65. výročí

Nejstarší vysoká škola v regionu, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, slaví 65. výročí vzniku. V týdnu od pondělí 15. dubna nabídne několik akcí pro veřejnost, o nichž informuje na svém webu.

Českobudějovická pedagogická fakulta vznikla v roce 1948 jako pobočka Univerzity Karlovy. Později se stala samostatnou fakultou a v roce 1991 součástí vznikající Jihočeské fakulty.

„Teprve až po pedagogické fakultě vznikla v Českých Budějovicích fakulta zemědělská,“ řekl Jiří Váňa z útvaru vnějších vztahů a komunikace Jihočeské univerzity.

Tyto dvě fakulty dlouho působily v regionu jako jediné vysoké školy. Ve 20. letech minulého století sice vznikl Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický, ovšem vysokoškolská fakulta rybářství a ochrany vod se z něj stala až po roce 2000.

Pedagogická fakulta je nyní se šestnácti samostatnými pracovišti a téměř 4000 studenty největší fakultou Jihočeské univerzity. Zaměřuje se na přípravu budoucích učitelů prvního a druhého stupně základních škol.

Dále poskytuje studium učitelství pro mateřské školy i některé neučitelské programy, jako je sociální pedagogika, psychologie, geografie pro veřejnou správu a další. Fakulta nabízí i čtyři doktorské studijní programy.

Zdroj: ČTK

Štítky Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, oslavy 65. výročí od vzniku, vysoká škola, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Jiří Váňa, Univerzita Karlova, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší jihočeská vysoká škola slaví 65. výročí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.