Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nová tradice na obzoru. Studenti Gymnázia Česká připravili první noc vědců a umělců

Rok pečlivé přípravy přinese již tento pátek výsledek... Na Gymnáziu Česká se uskuteční vůbec první Noc mladých vědců a umělců, na které se velmi aktivně podílejí místní studenti. Jelikož si uvědomují potenciál akce, která pod jejich rukama narostla do nemalých rozměrů, přistupují k celé organizaci velmi svědomitě. Chtějí, aby událost byla pro návštěvníky příjemná a zároveň obohacující. Program je velmi rozmanitý a dokáže zaujmout všechny věkové kategorie.

„Musím říct, že je příprava skutečně velmi náročná,“ zmiňuje osmnáctiletá Kristýna Danielová, která se podílí na programu vědecké části. „Začala jsem na tom pracovat již vloni v březnu, takže se dá říct, že jsem tomu věnovala celý rok,“ usmívá se.

Věří, že pro návštěvníky bude akce zajímavá a poučná. „Budeme se to snažit podat tak, aby to bylo co nejvíce srozumitelné a zároveň zábavné,“ dodává se slovy, že přijít mohou jak mladí, tak i senioři.

A na jaká témata se mohou posluchači těšit? Z oblasti biologie například na sopečné jevy, oční vady a vliv prostředí či dentální hygienu. „Já se budu věnovat přednášce na téma kvality hovězího masa. Zda se liší kvalita masa dobytku, který je ve stáji, nebo na pastvě. Samotnou mě překvapilo, jak zajímavé téma to je,“ nastiňuje devatenáctiletá Lucie Hrubcová.

Mladí umělci

Pokud vědě příliš neholdujete, možná vás potěší program zaměřený na mladé umělce. „Říkal jsem si, že pokud se má konat noc vědy, bylo by pěkné připojit i noc umělců. Dal jsem dohromady tým a pustili jsme se do přípravy programu,“ říká patnáctiletý Karel Jirovec.

Stejně jako spolužáci, kteří se věnují vědě, se parta kolem Karla pustila do příprav se skutečnou vervou. „Vymysleli jsme několik bloků, které jsou něčím specifické. Nabídneme autorskou poezii, ale i kapely a tak dále. Bude to rozmanité a věřím, že si každý najde to své,“ zmiňuje Karel Jirovec.

Do akce zapojil i lidi mimo školu. „Budeme tu mít hosty například z Biskupského gymnázia či Gymnázia J. V. Jirsíka. Snažil jsem se pozvat také lidi z Plzně, ale to bohužel nevyšlo. Není se však čemu divit, je to už přece jenom dálka.“

A který bod programu by návštěvníkům doporučil? „Určitě stánek s občerstvením, který budou mít pod palcem studentky,“ usmívá se. „Ne, určitě bych chtěl upozornit například na autorskou poezii.“

Také historie

Na své si přijdou i milovníci historie. Jan Ciglbauer z Klubu historie severního Českobudějovicka se bude věnovat transportům smrti, které v roce 1945 projížděly jižními Čechami. Celkově pak první Noc mladých vědců a umělců bude věnována osobě Jaroslava Maňáka, od jehož úmrtí letos uteče 50 let.

„Byla to velká osobnost, na kterou se ale bohužel skoro zapomnělo. Byl to profesor naší školy, jenž se proslavil hlavně tím, že v roce 1929 naměřil vůbec nejnižší teplotu v celém Československu - mínus 42,2 stupňů Celsia. Dodnes se tento rekord snaží mnoho lidí překonat,“ říká ředitel gymnázia Antonín Sekyrka.

Noc mladých vědců a umělců odstartuje na gymnáziu v 18 hodin a potrvá čtyři hodiny. Přijít může kdokoliv, vstupné je zdarma. „Například v Německu jsou tyto akce natolik populární, že se na ně dokonce platí i vstup. Touto cestou my ale jít nechceme. Každopádně doufám, že se z celé události stane nová tradice,“ dodává Sekyrka.

Štítky Noc mladých vědců a umělců, Gymnázium Česká, studenti, zdarma, historie, tradice, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová tradice na obzoru. Studenti Gymnázia Česká připravili první noc vědců a umělců  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.