Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Školáci si zahrají na kriminalisty, budou řešit vraždu

Chtějí se vaše děti stát detektivem? Baví je řešit záhady? Sledují kriminálky? Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje připravilo pro žáky 2. stupňů základních škol a víceletých gymnázií soutěž Detektivem na(ne)čisto, která odstartuje příští úterý a potrvá až do konce školního roku.

Pořadatelé budou prostřednictvím facebookového profilu soutěže a webových stránek jihočeské policie v prvním kole průběžně uveřejňovat různé detektivní příběhy, hádanky, ale i vědomostní testy, které musí přihlášené dětské týmy z celého Jihočeského kraje řešit. Za to budou ohodnoceny body, ty nejúspěšnější postoupí dál do druhého kola.

„Soutěž Detektivem na(ne)čisto je určena pro maximálně pětičlenné týmy a bude probíhat ve dvou kolech. V prvním budou přihlášené soutěžní týmy plnit zadané úkoly a testy na sociální síti Facebook, z tohoto důvodu musí být alespoň jeden z členů týmu starší třinácti let. Nejúspěšnější družstva postoupí do druhého kola, kde budou jako skuteční kriminalisté stát před nelehkým úkolem objasnit zločin a dopadnout jeho pachatele,“ uvedla autorka soutěže Radka Paulová.

Jak dodala, první testy budou uveřejněny příští úterý 12. února. „V současné době máme přihlášených více než 40 soutěžních týmů zejména z Českobudějovicka, ale soutěžit s námi budou například i detektivové ze Stach,“ dodala.

Přihlášky budou organizátoři přijímat i v dalších týdnech. „Připravujeme celkem čtyři až pět testů zaměřených na znalosti z oblasti bezpečné komunikace v prostředí internetu, zejména pak komunikace probíhající na sociálních sítích, dále i na znalosti o Policii České republiky či pravidlech bezpečného chování nejen v dopravě, ale také o nebezpečí užívání drog a požívání alkoholických nápojů. Testy nám budou soutěžící posílat vyplněné ve wordovém dokumentu do facebookové zprávy. Nic se nemusí tisknout ani posílat poštou. Kromě testů budou týmy řešit také detektivní případy nebo hádanky, které budou zaměřeny především na logiku a trochu i fantazii,“ vysvětlila Paulová.

Účastníky soutěže její organizátoři rozdělili do dvou kategorií - v jedné budou do poloviny dubna zápolit žáci 6. a 7. tříd společně se studenty primy a sekundy, druhá kategorie poběží o měsíc déle a je určena pro osmáky, deváťáky i studenty tercie a kvarty. „Na Facebooku kategorie nerozlišujeme, každá však bude zvlášť bodována,“ dodala duše celého projektu.

Do druhého kola postoupí z každé kategorie šest týmů, které získají nejvíce bodů. Nejenže si budou moci vyzkoušet na vlastní kůži, co obnáší práce skutečného kriminalisty, ale zároveň budou za svoji snahu odměněny hodně unikátním programem - díky spolupráci s hornorakouskou policií bude mít tato část soutěže i přeshraniční zápletku.

„Na Facebooku jsme vyhlásili anketu, který zločin by týmy v druhém kole nejraději vyšetřovaly. Zatím to vypadá, že se bude řešit vražda,“ sdělila zajímavou novinku Radka Paulová z Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje.

Na soutěžní týmy bude čekat nejen vyšetřování zločinu, ale zároveň budou muset prokázat fyzickou zdatnost a schopnost při střelbě zasáhnout cíl. Druhé kolo soutěže se odehraje ve dvou dnech, a to 19. dubna pro první kategorii na Výstavišti České Budějovice v rámci výstavy Mobil salon, a 21. května pro druhou kategorii na Dni policie, který se bude konat v areálu Sportovního klubu Policie ČR v Českých Budějovicích.

„V rámci Dne policie, stejně jako v minulých letech, všem ukážeme, co obnáší práce policistů, jakou používáme techniku i způsob vzájemné spolupráce s německými a rakouskými kolegy,“ informovala mluvčí jihočeských policistů Lenka Holická.

Celá soutěž je součástí projektu s názvem Jihočeská a hornorakouská policie se společně představují, na který Jihočeši získali dotaci z evropských peněz. Jedná se o informační kampaň, v rámci které chtějí strážci zákona přiblížit Čechům fungování policie u našich jižních sousedů a naopak.

„Předpokládáme, že projekt bude probíhat především ve virtuálním světě. Máme připraveno dvanáct oblastí, během roku tedy vyjde čtyřiadvacet dvojjazyčných článků, ve kterých budou základní informace o regionu, struktuře a organizaci jihočeské i hornorakouské policie či další informace zaměřené na bezpečnostní tématiku,“ konstatovala Radka Paulová a jedním dechem dodala, že další chystaný projekt bude zaměřen na boj proti drogám.

Štítky Detektivem na(ne)čisto, policejní soutěž, žáci základních škol, studenti gymnázií, policie, soutěž, Jihočeský kraj, projekt, Facebook, České Budějovice, Policie České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci si zahrají na kriminalisty, budou řešit vraždu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.