Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školáci viděli pouta, samopal i celu předběžného zadržení

Policejní práce není jen o nahánění všemožných lupičů, vyšetřování vraž a zjišťování příčin dopravních nehod. Jednou za čas si muži v uniformách pozvou mezi sebe školáky, aby je nejenom poučili, jak se mají správně chovat v silničním provozu, ale také jim třeba dali návod, co dělat, když je osloví cizí člověk.

Jedna taková akce se uskutečnila ve čtvrtek dopoledne, když si policisté ze Suchého Vrbného pozvali na své obvodní oddělení žáky třetí třídy základní školy na Dobré Vodě. A Budějcká Drbna u toho nemohla chybět!

„Rozhodně to není ojedinělé setkání. Navazujeme na předchozí akce preventivního charakteru, které se tady v Suchém Vrbném již konaly. Dětem se snažíme přiblížit policejní práci a působíme na ně preventivně v oblasti dopravy, bezpečné cesty do školy, jízdy na kole, ale samozřejmě jim i říkáme, jak se mají zachovat v momentě, kdy je osloví neznámá osoba. Právě takové setkání může mít pro dítě fatální následek,“ vysvětlila důvod čtvrteční návštěvy školáků mezi suchovrbenskými policisty mluvčí Regina Tupá.

Třídní učitelka 3. B dobrovodské základky Alena Piskačová přivezla na obvodní oddělení sedmnáct školáků, které Regina Tupá ve spolupráci s praporčíkem Tomášem Kaňkou nejdřív poučila, jak se mají chovat při přecházení silnice, děti určovaly význam dopravních značek či měly za úkol říct, co patří do povinné výbavy cyklisty.

Velkou pozornost policisté věnovali ožehavé tématice. „Co uděláte, když za vámi přijde cizí člověk, který řekne, že ho posílá váš tatínek nebo maminka, a že vás má odvézt domů?“ ptal se policista. „Nebudeme se s ním bavit a utečeme,“ reagovaly děti. „Nebo třeba můžete o kolemjdoucí paní říct, že je to vaše maminka,“ radil Kaňka. „No jo, ale ti zlí páni už tyhle fígly znají!“ odvětil mu jeden z chlapců.

Potom přišla na řadu ta nejzajímavější část přednášky – ukázka výstroje těžkooděnce, pout, zbraní, cely předběžného zadržení a služebního vozu. Zatímco části policejního obleku si děti mohly osahat a vyzkoušet si i helmu s ochranným štítem, pistole už Tomáš Kaňka dětem nepůjčil. „Pojistku, jak zbraň vyndat z pouzdra, vám ale ukazovat nebudu. Pak byste se naučili nám ji sebrat,“ smál se dozorčí služby. Kromě klasické zbraně viděli školáci i dva samopaly, a to klasického Škorpiona a Heckler & Koch se smrtícím dostřelem jeden kilometr.

Děti si na vlastní kůži také vyzkoušely, jak získávají policisté otisky prstů. Nejprve si Tomáš Kaňka vybral jednoho z chlapců Tomáše Pitru, kterého označil za podezřelého pachatele. Jeho otisk prstu pak sejmul ze sklenice a porovnal ho se skutečným otiskem, získaným kontaktem prstu s grafitovou pastou a obtisknutým na kus papíru. „Na sklenici jsem štětečkem z lidských vlasů – lepší štětce jsou ale z veverčích ocásků – nanesl rozemletý hliník a potom tam nalepil daktyloskopickou fólii, na níž je otisk vidět,“ vysvětlil policista.

Hlavního podezřelého, jehož otisky prstů souhlasily s těmi na fiktivním místě činu, následně policista za asistence ostatních dětí odvedl do cely předběžného zadržení. Když si tam Tomáš Pitra užil chvilku o samotě, byli dovnitř vpuštěni na krátkou exkurzi i jeho kamarádi. „Jéé! A zavřete nás tady?“ ječely děti. „Ty jo, nemají tady ani kabelovku,“ řekl zklamaným hlasem jeden ze školáků.

Když si dobrovodští školáci prohlédli a poslechli houkající policejní vozidlo, vrátili se zpátky do školy, kde s nimi ještě paní učitelka jednou zopakovala probrané zásady. „Určitě je taková prevence mnohem důležitější než represe,“ konstatoval policista Tomáš Kaňka a dodal: „Když jsem takovou akci dělal před čtyřmi lety poprvé, myslel jsem si, že není moc smysluplná. Ta samá třída se mi ale po nějaké době vrátila a děti si z té první návštěvy u nás něco zapamatovaly.“

Návštěvu suchovrbenského obvodního oddělení si pochvalovala i třídní učitelka třeťáků Alena Piskačová. „Děti se k policistům těšily. Hodně je dnešní akce zaujala a byly pozorné,“ měla radost. „Bylo to dobrý! Ve skutečnosti bych to ale zažít nechtěl, to by byla ostuda,“ uvedl pachatel-herec Tomáš Pitra. „Rodiče mi říkají, jak se mám správně chovat. Někdy ale zlobím,“ uculil se. „Je fajn, že takhle malé děti ještě mají z policie respekt,“ dodal s úsměvem policista Tomáš Kaňka.

Štítky zbraň, návštěva, Suché Vrbné, Dobrá voda, a.s., Heckler & Koch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci viděli pouta, samopal i celu předběžného zadržení  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.