Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Studenti dostali od hejtmana nabídku možné spolupráce

Studenti protestující proti svěření krajského resortu školství radní za KSČM se ve středu sešli s hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou.

Ještě před setkáním po něm požadovali okamžité odvolání radní Vítězslavy Baborové. Po více než hodinovém vyjednávání své požadavky zmírnili, ale zcela z nich neustoupili.

Hejtman a studenti se ale shodli, že jim společně jde o rozvoj školství. „Školství rozhodně není Popelka, kterou bychom chtěli zanedbávat. Nabídl jsem členům petičního výboru, a v podstatě všem studentům a pedagogům, větší míru participace na věcech veřejných. Na formě jsme se zatím nedohodli,“ shrnul výsledky jednání se zástupci petičního výboru hejtman Zimola.

Studenti chtějí nabídku prodiskutovat s ostatními členy angažovanými v protestech a závěry jednání budou hejtmanovi tlumočit příští týden.

„Na dalším postupu v příštím týdnu se dnes večer domluvíme s ostatními, kteří naši akci podporují, a budeme pana hejtmana informovat. Rádi bychom jeho nabídku na spolupráci pravděpodobně využili,“ uvedl předseda petičního výboru Dominik Hořejší a dodal, že sobotní akce na náměstí v Českých Budějovicích platí.

„Nebude to demonstrace, ale studentské shromáždění. Nebude to nátlak na pana Zimolu,“ upřesnil Hořejší, který dnešní setkání s hejtmanem označil za velice přínosné. „Navázali jsme společný dialog a hodláme v něm dál pokračovat,“ uzavřel Hořejší.

Hejtman na setkání zopakoval, že by každý z nově zvolených politiků měl získat nějaký čas, aby prokázal svou kompetentnost. „Tradičně se v demokratických společnostech mluví o sto dnech. Myslím, že by stačilo několik týdnů,“ řekl Zimola.

Dále si hejtman se studenty objasnil, jakým způsobem dochází k volbě jakéhokoli radního včetně hejtmana a že není možné dodržet lhůty, které byly v prohlášení studentů požadovány.

„Současně jsem je vyzval, aby nám pomohli přispívat k většímu rozvoji větší diskusí. Pomohou nám svými poznatky a poznámkami školství dále rozvíjet a zlepšovat,“ dodal hejtman.

Napsala Kateřina Koželuhová

Štítky studenti, hejtman, odvolání, radní, KSČM, Jiří Zimola, Vítězslava Baborová, školství, Jihočeský kraj, Popelka, Katharina Cibbini-Koželuch, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti dostali od hejtmana nabídku možné spolupráce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.