Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Závěr pracovního týdne patřil budoucím prvňáčkům

Poslední uplynulé dny nejsou důležité jen pro prezidentské kandidáty a jejich voliče. Velký den zažívali i rodiče, jejichž děti poprvé překročily práh školy. Na budějckých základních školách si ve čtvrtek a v pátek potřáslo rukou s paní učitelkou kolem třinácti set padesáti předškoláků.

„Letos u zápisů nevnímáme takový nápor jako minulý rok. Převis, oproti minulému roku, kdy jsme museli odmítnout osmnáct dětí, pravděpodobně nenastane,“ srovnával ředitel Základní školy Oskara Nedbala Miroslav Poláček.

„To ale ani my do poslední chvíle nevíme, jelikož každý rodič má právo podat přihlášku na několik škol zároveň. Za čtvrtek jsme zapsali 70 dětí,“ doplnil Poláček.

Základní škola Oskara Nedbala počítá s otevřením čtyř tříd, tedy s devadesáti pěti prvňáky, stejně jako v předešlých letech. Podle náměstka primátora Petra Podholy letos k zápisům dorazilo 1250 až 1350 předškoláků. „Pokud bereme v úvahu odklady, mělo by do prvních tříd nastoupit tisíc dvě stě dětí,“ doplnil Podhola.

A co by měl takový budoucí prvňáček ovládat? „Měl by mít určitou míru samostatnosti, orientaci v základních barvách, tvarech a neměl by mít žádnou řečovou vadu. V dnešní době je ale vad poměrně dost. Domnívám se, že je to proto, že si rodiče s dětmi málo povídají a zřídka jim čtou. Z velké části tyto dovednosti ovlivňují elektronická média,“ míní ředitel Poláček.

Pokud děti tyto schopnosti nemají, většinou se žádá o roční odklad. Pokud ani po roce není dítě způsobilé k nástupu do školy, postupuje k různým vyšetřením. „Takových případů ale moc není,“ dodal Miroslav Poláček.

K zápisům ve školách přistupují jednotlivě, aby se děti co nejdůvěrněji seznámily s budoucím prostředním a nebyl na ně vyvíjen tlak. K tomu pomáhají i stávající žáci základních škol, kteří se často starají o doprovodný program.

„Pro děti máme připravená různá pohádková představení se soutěžními úkoly,“ líčila jedna ze žaček převlečená za vílu a hned potom Budějcké Drbně doporučila navštívit pohádku o Popelce.

Štítky zápis do 1. třídy v základní škole, České Budějovice, Základní škola Oskara Nedbala, základní škola, Miroslav Poláček, Oskar Nedbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závěr pracovního týdne patřil budoucím prvňáčkům  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.