Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zvelebování univerzitního kampusu pokračuje

Jihočeská univerzita zahájila druhou etapu úprav centrální části kampusu. Ta naváže na úpravy z podzimu minulého a jara letošního roku, kdy mezi univerzitní aulou, budovou rektorátu a Akademickou knihovnou vznikl příjemný park určený k relaxaci studentů i návštěvníků kampusu.

„Nyní plánujeme revitalizovat území mezi hlavním chodníkem okolo knihovny ke kolejím a dále k budově Ekonomické fakulty. Hlavní objem prací předpokládáme dokončit v letošním roce, celý projekt by měl být hotov do dubna roku příštího,“ upřesnil vedoucí investičního oddělení Jihočeské univerzity Lumír Luštický.

Druhá etapa bude zahrnovat stejné práce jako etapa první, to znamená vybudování nových chodníků, rozvodů veřejného osvětlení včetně svítidel, umístění laviček a relaxačních ‚hnízd‘, následovat budou finální práce včetně osázení stromů, květin a keřů.

„Právě v oblasti výsadby květin se chystá určitá zajímavost, kdy se ve středové části plánuje vysadit kruh lučních květin. V průběhu druhé etapy budou probíhat také poslední práce na již upraveném prostoru. Dodělají se některé chodníky, slavnostní osvětlení a membránové zastřešení a umístí se další lavičky,“ vyjmenovala mluvčí univerzity Dagmar Dvořáková.

Náklady na realizaci druhé etapy projektu činí přibližně 8,5 milionu korun. Z části budou hrazeny pomocí evropských dotací z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad, konkrétně z Integrovaného plánu rozvoje měst (IPRM) Levý břeh Vltavy, část nákladů pokryje Jihočeská univerzita z vlastních zdrojů.

Na základě výběrového řízení byla pro dodávku stavebních prací pro druhou etapu vybrána akciová společnost K-Building České Budějovice a pro zahradnické práce firma Zahradní architektura Tábor. Autorem návrhu úpravy kampusu je českobudějovický architekt Jaromír Kročák.

Hlavním cílem zmíněných úprav kampusu je vytvořit příjemné prostředí, které přispěje k zatraktivnění areálu univerzity a současně vznikne inspirativní místo pro konání rozmanitých společenských a kulturních akcí. Návrh reaguje na absenci klidové zóny v kampusu univerzity a za cíl si klade přeměnit nesourodé travnaté prostranství v prostor, který bude návštěvníky vybízet k odpočinku a poslouží k relaxaci.

Do budoucna se plánuje také třetí etapa revitalizace kampusu, která by měla zahrnovat prostranství před budovou Ekonomické fakulty.

Tisková zpráva
Foto: Libor Sváček

Štítky Jihočeská univerzita, úpravy kampusu, revitalizace, zvelebování, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, chodník, květiny, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvelebování univerzitního kampusu pokračuje  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.