Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Zanikne Letní kino Háječek definitivně?

Když v červnu 2011 na základě rozhodnutí Rady města České Budějovice skončil provoz v Letním kinu Háječek, přijali to mnozí Budějčáci s nelibostí. Pro zachování provozu kina byla nutná dotace 130 000 korun, kterou město odmítlo z rozpočtu poskytnout, s odůvodněním, že provoz kina je výrazně ztrátový.

Návštěvnost je malá a vzhledem k technickému vybavení kina, které není digitalizované a tím je omezena nabídka filmů, je šance na zvýšení návštěvnosti minimální.

S faktem, že by kino mělo definitivně skončit, se ale nesmířili promítači a uvaděči z letního kina a z kina Kotva a předložili městu návrh na obnovení provozu, respektive, požádali město o možnost pronájmu areálu letního kina a objektu bývalého K- centra. Návrh projektu představuje vytvoření multifunkčního kulturního centra, které by nabízelo kulturu po celý rok, ne jen v letním období. Scéna kina by nabízela koncerty, divadelní představení i filmy, budova K-centra by se změnila v hudební klub s celoročním provozem. V parku Háječek by tak mohl vzniknout reálný základ pro obnovení přirozeného prostoru pro volný čas Budějčáků.

Iniciativa skupiny ovšem opět narazila na předběžný nesouhlas rady města, která budovu K- centra přislíbila společnosti E.ON., a.s., která chce v objektu zřídit mateřskou školku pro děti zaměstnanců. Přestože skupina, bojující za zachování Letního kina Háječek, nabídla stejné nájemné – půl milionu korun – jako společnost E.ON, a.s, vše nasvědčuje tomu, že žádost o pronájem bude zachráncům kina zamítnuta.

Situace je překvapivá i z hlediska faktu, že na jaře 2011 se v rámci mezinárodního projektu Kreativní města organizace British Council konal workshop tzv. Future City Game (Hra Budoucí město) na téma „Háječek – náš veřejný prostor“. Dvě pracovní skupiny definovaly prostor, včetně jeho stávajících problémů a negativních aspektů, výstupem byly dvě studie, které v základních formulacích navrhly možnosti využití prostoru. Jeden z návrhů definoval možnost využití jako „parku budoucnosti“, který by byl otevřen komunitním aktivitám a neziskovými organizacím, s postupnou proměnou v park sloužící kultuře a vzdělávání . Druhá studie navrhla revitalizaci prostoru na Rodinný park Háječek, určený pro volnočasové kulturní, vzdělávací, outdoorové a sportovní aktivity, zaměřené zejména rodinné využívání volného času. V obou studiích je kultura významně zastoupena a vzhledem k tomu, že výstupy projektu se na srpnovém jednání rada města zabývala, působí zamítnutí žádosti o pronájem areálu kina a K – centra jako pravý opak před rokem deklarované podpory kultury a kreativity ve městě.

V kontextu s některými předchozími kroky města i s aktuálním vypovězením nájmu Jihočeskému muzeu motocyklů se v souvislosti s budějckou kulturou nabízí otázka: Quo vadis??

Štítky kino, letní kino, kultura, České Budějovice, E.ON, British Council, Háječek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zanikne Letní kino Háječek definitivně?  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.