Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Počet případů klíšťové encefalitidy narůstá, je dvojnásobný než v loňském roce

Případů klíšťové encefalitidy v Jihočeském kraji přibývá. Hygienici jich zaregistrovali už celkem čtyřiačtyřicet. Je to přesně dvojnásobně více než v minulém roce. Za poslední týden bylo nahlášeno dalších pět.

Nejhůře je na tom ve statistikách Strakonicko, které má potvrzeno a evidováno už dvanáct případů, o jeden méně je zatím na Českokrumlovsku. Deset případů klíšťové encefalitidy řešili hygienici v letošním roce na Táborsku. Nejlépe je na tom naopak Jindřichohradecko, kde se zatím žádný případ neobjevil.

Hygienici sledují i další vážné onemocnění přenášené klíšťaty. Lymskou boreliózu zaznamenali v Jihočeském kraji zatím u 85 případů. Ve stejném období byla v loňském roce nahlášena jen sedmdesátkrát. Nejvíce je postiženo Českobudějovicko (22), následuje Jindřichohradecko (21) a Tábor (20). Oproti tomu má pouze tří případy Strakonicko.

„Současný charakter počasí klíšťatům vyhovuje, protože k jejich aktivitě přispívá vlhké teplé prostředí. Je proto při pobytu v přírodě, v lese nebo na březích vodních ploch nutné dbát na prevenci především před napadením klíštětem, která začíná správným oblečením pokud možno světlé barvy a s dlouhými rukávy i nohavicemi a pevnými vyššími botami. Samozřejmostí je i používání vhodných repelentů. Doporučujeme se po návratu z přírody okamžitě prohlédnout a převléci včetně spodního prádla. Čím dříve klíště objevíte, tím se riziko přisátí či přenosu infekce snižuje,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. 

Foto pixabay.com

Štítky klíšťová encefalitida, Jihočeský kraj, klíště, okres Jindřichův Hradec, okres Strakonice, okres Tábor, okres Český Krumlov, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů klíšťové encefalitidy narůstá, je dvojnásobný než v loňském roce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.