Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Počet chřipkových onemocnění na začátku roku výrazně vzrostl

V prvním týdnu roku 2017 v Jihočeském kraji opět stoupl počet nahlášených onemocnění akutními respiračními infekcemi (ARI). Ve srovnání s posledním týdnem loňského roku vzrostl o 19 procent na 1440 případů na sto tisíc obyvatel. Výrazně vzrostl i počet chřipce podobných onemocnění (ILI) o plných 115 procent na 110 případů na sto tisíc obyvatel.

Ve srovnání s předchozím posledním týdnem loňského roku jsme v tomto týdnu zaznamenali nárůst počtu akutních respiračních infekcí o 19,1 procenta. Relativní výskyt, tedy výskyt onemocnění na sto tisíc obyvatel regionu, je v Jihočeském kraji momentálně 1440 osob na 100 000 obyvatel. Nejvyšší nemocnost registrujeme v okresech Český Krumlov, Prachatice, České Budějovice a Tábor, nižší výskyt než je průměr kraje evidujeme na Jindřichohradecku Strakonicku a Písecku. Výrazně ale v týdnu stoupl počet chřipce podobných onemocnění na 110 případů na sto tisíc obyvatel. Ve srovnání s minulým týdnem je to o 115 procent více,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

V populaci koluje chřipkový virus chřipky typu A. Momentální situaci v kraji hodnotíme jako období plošného šíření chřipkových a akutních respiračních onemocnění, přičemž v našem kraji stojíme těsně pod epidemickým prahem, celoplošně v rámci celé České republiky již byl práh epidemického výskytu překročen,“ doplňuje ředitelka epidemického odboru KHS Jihočeského kraje Jitka Luňáčková.

 Za hranici celoplošného epidemického výskytu ARI/ILI je považováno 1500 případů na sto tisíc obyvatel. Tato hranice byla v uplynulém týdnu celoplošně dosažena, v rámci České republiky registrují hygienici 1528 případů na sto tisíc obyvatel, nemocnost v rámci celé ČR v mezitýdenním srovnání vzrostla o téměř 49 procent. Nejvíce na Moravě.

Co se týče chřipky v Česku, cirkulujícím kmenem je virus A/H3N2, který je pokryt očkováním, ve vakcinaci už se ale vzhledem k dynamice tvorby protilátek nepokračuje. V každém případě doporučujeme, i vzhledem k současným nízkým teplotám, aby se lidé dobře oblékali, nejlépe ve více tenčích vrstvách, včetně pokrývky hlavy, rukou i obličeje. To platí především pro seniory a děti. Je třeba vyhýbat se místům s velkou koncentrací obyvatel, k šíření přispívají třeba i předimenzované dopravní prostředky. Důležitým preventivním opatřením je mytí rukou a dodržování základních zásad osobní hygieny, větrání místností a přísun vitamínů,“ dodala Kotrbová.    

Foto Dominik Svoboda

Štítky nemoc, chřipka, Jihočeský kraj, Česko, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Český Krumlov, České Budějovice, Prachatice, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet chřipkových onemocnění na začátku roku výrazně vzrostl  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.