Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Centrum kyčelní ortopedie v Budějcích je z hlediska komplexní péče ojedinělé

Centrum kyčelní ortopedie letos v lednu otevřela Nemocnice České Budějovice. Jeho funkcí je centralizována komplexní péče o pacienty s degenerativním postižením, vrozenými vadami i poúrazovými stavy kyčelního kloubu. Pacienti mohou mít jistotu, že se o ně starají skuteční specialisté patřící v dané oblasti ke špičce. Uplynulý, více než půlroční, provoz prokázal, že otevření centra mělo svůj význam. Na jihu Čech jde o jedinečné pracoviště.

„Naprostá většina ortopedických pracovišť funguje tak, že každý dělá většinu výkonů. My se již řadu let snažíme jít cestou specializací. Tento mustr jsem si přivezl ze Spojených států a ukázalo se, že to byla dobrá volba. Mezi naše klíčové specializace patří zmíněná kyčelní ortopedie, náhrady kloubů a především jejich výměny, rekonstrukční artroskopie, chirurgie ruky, chirurgie nohy, dětská ortopedie, septická ortopedie, řešení nádorů či metastáz a konzervativní léčba deformit páteře. Po téměř patnácti letech takto cílené činnosti lze každého člena týmu považovat za specialistu, kterému bych se sám s důvěrou svěřil,“ říká primář ortopedického oddělení Jiří Stehlík.

„Centrum kyčelní ortopedie se dnes může opřít o odborníky, kteří jsou zváni i k ukázkovým operacím nejen v rámci České republiky, ale i do zahraničí. Měli možnost operovat v Římě, Vídni či řecké Larisse. Za uplynulá léta mají na kontě řadu monografií či odborných publikací, přednáší na kongresech. Do českobudějovické nemocnice se také jezdí školit lékaři prostřednictvím operací přenášených živě,“ doplňuje tisková mluvčí nemocnice Iva Nováková.

Ortopedické oddělení Nemocnice České Budějovice je také proto pro mladé lékaře atraktivním pracovištěm. „Problém s jejich nedostatkem nemáme, právě naopak. Každoročně jsme museli někoho  odmítnout, zájem o práci u nás je,“ říká Jiří Stehlík. „Je zajímavé, že ortopedie jako obor přitahuje především aktivní lidi, většinou sportovně založené. Možná i péče o pohybový aparát či řada zdravotních obtíží během aktivního sportování může člověka vést k zájmu o obor,“ přemítá primář Stehlík.

Kyčelní ortopedie se neustále vyvíjí

Kyčelní ortopedie je obor, který se neustále vyvíjí. „Například z hlediska materiálu - náhrady kloubu začínáme řešit implantáty s tantalem, který se ukazuje jako ideální materiál do kosti. Velmi se nám osvědčil, a to nejen jako primární jamka kyčelního kloubu či revizní stavebnicový systém Tmars pro výměny uvolněných kloubů, ale i jako zcela speciální hřeb, kterým se snažíme řešit počínající nekrózy hlavice stehenní kosti. Ten jsme použili jako vůbec první v  České republice. Problematiku řešíme ve spolupráci s Ortopedickou klinikou Ústřední vojenské nemocnice v Praze, Střešovicích,“ zdůrazňuje Jiří Stehlík.

Kromě uvedených výměn kloubů či speciálního hřebu se v oblasti kyčle využívají artroskopické rekonstrukční techniky především u mladých a aktivních pacientů. Vývojové změny po vrozeném vykloubení nebo poúrazové deformity či rozdílné délky končetin dnes lze díky implantátům, instrumentáriím a technikám úspěšně řešit. Případné infekční komplikace, kterým se bohužel nikdy nelze vyhnout, řešíme jako komplexní problém ve spolupráci s infekčním a mikrobiologickým oddělením. Vyléčení infekce v kosti či kloubu je značný problém a často se nevyhneme náročným, vícečetným výkonům. Lékař David Musil, který se na našem oddělení problematice věnuje v celé šíři, nedávno publikoval významnou práci, která byla přijata jako léčebný standard Českou společností pro ortopedii a traumatologii, Společností pro lékařskou mikrobiologii a Společností infekčního lékařství,“ doplňuje docent Stehlík.

Českobudějovické centrum prakticky funguje v rámci ambulancí ortopedického oddělení, kde jsou pacienti již cíleně objednáváni k jednotlivým specialistům pro danou problematiku. Po rozhodnutí o léčebném postupu v rámci setkání lékařského týmu je pacient informován respektive pozván k případné operaci.

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky nemocnice, České Budějovice, ortopedie, kyčle, kloub, pacient, Nemocnice České Budějovice, Česko, USA, David Musil, Ústřední vojenská nemocnice, Řím, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum kyčelní ortopedie v Budějcích je z hlediska komplexní péče ojedinělé  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.