Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Radiologické oddělení budějcké nemocnice používá nový CT skener

Nový multidetektorový celotělový CT skener má za necelých 31 milionů korun k dispozici budějcká nemocnice. Přístroj dokáže za 0,33 sekundy zobrazit až 16 centimentrů pacientova těla. Nemocnice má jako jediná v kraji dva tyto přístroje.

„Celková cena CT včetně diagnostické stanice a příslušenství byla necelých 31 milionů korun. Přístroj byl pořízen v rámci projektu iROP Modernizace a obnova přístrojové techniky pro poskytování Návazné péče, který je z 85 procent financován z iROP a z 15 procent Jihočeským krajem,“ vyčísluje člen představenstva Nemocnice České Budějovice Jaroslav Novák.

Nový multidetektorový celotělový CT skener umožňuje snímání až 320 současně snímaných vrstev na jednu rotaci RTG lampy a detektoru kolem těla pacienta, což představuje zobrazení 16 centimetrů pacientova těla za 0,33 sekundy.

„Přístrojem lze provádět celotělová, neurologická a kardiologická vyšetření s kompletním angiografickým zobrazováním cév. Systém je rovněž vybaven softwarem pro dynamická vyšetření, funkční vyšetření včetně vyšetření prokrvení vyšetřovaných tkání a také softwarem pro virtuální kolonoskopii,“ říká primář Radiologického oddělení Petr Lhoták.

CT je dále opatřeno nezávislým zaměřovacím zařízením a systémem pro synchronizaci dýchacích pohybů s ozařovačem pro plánování radioterapie onkologických pacientů.

Štítky nemocnice, Jaroslav Novák, Nemocnice České Budějovice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radiologické oddělení budějcké nemocnice používá nový CT skener  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.