Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Epidemie chřipky v kraji zesílila, koronavirus nebyl v České republice prokázán

V Jihočeském kraji opět výrazně vzrostl výskyt akutních respiračních infekcí a chřipce podobných onemocnění. V právě končícím týdnu v kraji nemocnost v mezitýdenním srovnání celkově vzrostla na 2 211 případů na sto tisíc obyvatel regionu. Diskusi vzbuzuje i výskyt nového koronaviru, který v Číně zabil přes více než 210 lidí. Výskyt tohoto viru zatím nebyl v České republice prokázán.

„Jihočeský kraj byl prvním českým regionem, kdy byl v minulém týdnu překročen práh epidemického výskytu a v kraji v tomto týdnu chřipková epidemie ještě zesílila,“ uvedla na základně dnešních dat ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.        

Ve srovnání s předcházejícím týdnem nemocnost vzrostla téměř o čtvrtinu, konkrétně o 23,9 procenta. Nárůst byl zaznamenán ve všech věkových skupinách, nejvíce ve věkové skupině předškolních dětí do pěti let. 

Chřipka dosáhla v kraji epidemického výskytu, zemřelo dítě

V Jihočeském kraji výrazně vzrostl výskyt akutních respiračních infekcí a chřipce podobných onemocnění. V právě končícím týdnu v kraji nemocnost v mezitýdenním srovnání celkově vzrostla o 36,5 procent na 1 785 případů na sto tisíc obyvatel...

„Z chřipkových virů dominuje v populaci kraje chřipka typu A. V týdnu jsme zaznamenali dva klinicky závažné případy chřipky. Jednalo se o muže a ženu ve věkové skupině 65+ z okresu České Budějovice a Jindřichův Hradec. V obou případech byla prokázána chřipka typu A a jednalo se o osoby se základním chronickým onemocněním. Letos tedy evidujeme v kraji tři závažné případy chřipky,“ řekla Kvetoslava Kotrbová.  

Zákaz a omezení návštěv
Prachaticko: Nemocnice zakázala návštěvy vzhledem k záchytu chřipky u hospitalizovaných pacientů i personálu od čtvrtka 23. ledna.
Písecko: Ve stejný den zakázal návštěvy Domov Rakovice. Na Písecku jsou zakázány návštěvy od 30. ledna v Alzheimercentru v Písku a od 31. ledna v Diakonii ČCE – středisko Blanka v Písku
Českokrumlovsko: Nemocnice Český Krumlov uzavřela areál pro návštěvy od 27. ledna. 
Českobudějovicko: Českobudějovická nemocnice zakázala 28. ledna návštěvy dětem do patnácti let  a osobám s příznaky respiračního onemocnění a  omezila i režim návštěv u lůžka pro ostatní návštěvníky na maximálně dvě osoby na patnáct minut.  Domov pro seniory Máj v Českých Budějovicích zakáže návštěvy od soboty 1. února, Domov pro seniory U Hvízdala v Českých Budějovicích se uzavře pro návštěvy od pondělí 3. února. 
Strakonicko: Nemocnice ve Strakonicích zakázala návštěvy od 30. ledna. Stejně tak Nemocnice Volyně a domov se zvláštním režimem Kotva při strakonické nemocnici. Od dnešního dne zakazuje návštěvy i DPS Lidická a Rybniční ve Strakonicích.  
Tábor: Od 21. ledna jsou zakázány návštěvy v Senior domě v Soběslavi

Loňská epidemie v Jihočeském kraji trvala devět týdnů a byla velmi výrazná. Hygienici při ní registrovali celkem 24 klinicky závažných případů onemocnění chřipkou, z nichž jedenáct bohužel skončilo úmrtím. Letos si chřipka na jihu Čech vyžádala jednu oběť. 

Koronavir se v České republice nepotvrdil 

„V této souvislosti se zatím žádný případ onemocnění v jižních Čechách ani v republice neobjevil. Mohu potvrdit, že na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice byl v týdnu izolován pacient pocházející z Číny s odpovídající cestovatelskou anamnézou. Do jižních Čech přijel v neděli, ale necestoval přímo z Číny, navštívil předtím několik míst v Rakousku, Maďarsku a na Slovensku. Měl zvýšenou teplotu, kašel a záchranná služba ho převezla z hotelu na infekční oddělení Nemocnice České Budějovice. My jsme obdrželi výsledky laboratorního vyšetření v pondělí v noci a podezření na koronavirus se nepotvrdilo. Šlo o akutní respirační onemocnění, jehož původcem byl běžný rinovirus,“ uvedla ředitelka.

Hygienici v minulém týdnu svolali jednání se zástupci Jihočeského kraje, českobudějovické nemocnice a složek Integrovaného záchranného systému, na kterém si připomněli metodický postup a úkoly, které jednotlivé složky IZS v případě výskytu nového koronaviru plní. 

Připraveny jsou informační materiály a letáky pro hotely a ubytovací zařízení v exponovaných lokalitách, informační kampaň zahájila i některá zdravotnická zařízení, protože pro účinnou prevenci jsou nejdůležitější informace. „Ke včerejšímu dni bylo všech 34 testovaných případů v České republice negativních a aktuálně nemáme informaci o žádném podezřelém případu v kraji,“ dodala Kotrbová

Kvůli koronaviru přijal českokrumlovský zámek opatření, roušky zdravého člověka neochrání

Krajská hygienická stanice, zdravotníci ale i nemocnice jsou připraveni na případný výskyt koronaviru, na který v Číně podle posledních informací zemřelo už 106 lidí a na 4 500 osob je jím v této zemi nakaženo. Čínského turistu s podezřením na...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, epidemie, koronavir, zákaz návštěv, nemocnice, Jihočeský kraj, Česko, COVID-19, návštěva, Čína, Kvetoslava Kotrbová, Nemocnice České Budějovice, České Budějovice, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie chřipky v kraji zesílila, koronavirus nebyl v České republice prokázán  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.