Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějcká nemocnice otevřela nový pavilon. Vyšel na 170 milionů korun

Necelých patnáct měsíců trvala stavba nového pavilonu T v areálu budějcké nemocnice. Nová lůžková část Rehabilitačního oddělení se všemi terapeutickými pracovišti a stanice dárců krve vyšla na 170 milionů korun. Slavnostně ji dnes otevřeli zástupci nemocnice.

Novostavba se nachází v jihozápadním rohu horního areálu, v bezprostřední blízkosti budovy, která je využívána Jihočeskou univerzitou. Je spojena dvěma nadzemními mosty se stávajícími provozy nemocnice. Jeden most budovu propojuje s pavilonem L - s výrobní částí Transfúzního oddělení, která sídlí v objektu centrálních laboratoří. Druhý most vede z lůžkových stanic Rehabilitačního oddělení do pavilonu R, ve kterém je ambulantní část tohoto oddělení.

„Všechny pokoje lůžkové části Rehabilitačního oddělení jsou dvoulůžkové a bezbariérové. Bezbariérové jsou i koupelny. Hospitalizovaní pacienti také jistě ocení, že každý pokoj disponuje balkonem. Prostory jsou zároveň vybaveny klimatizací. Snažili jsme se, aby měli pacienti co největší komfort,“ uvádí primářka Rehabilitačního oddělení Jana Holická.

Chtěla bych poděkovat vedení Nemocnice České Budějovice za to, že udělalo další krok na cestě k celkové restrukturalizaci, do které jsme vykročili v roce 2013. Věřím, že k tomu vytýčenému cíli stejně úspěšně uděláme i ty kroky další. Všem potencionálním pacientům pak přeji, aby krevní deriváty z transfúzního oddělení potřebovali co nejméně. Zároveň jsem přesvědčena, že nová rehabilitace pomůže všem potřebným s jejich bolavými zády či klouby,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská s tím, že obě tato oddělení patří k nejmodernějším v Evropě. Zároveň připomněla, že Jihočeský kraj je jeden z mála, co se týče krve, soběstačný. 

Kromě výše zmíněného byly také zvětšeny prostory tělocvičen a rozšířen byl počet ergoterapeutických pracovišť.

Stanice dárců krve má oproti té původně větší odběrovou místnost. „Vznikly zde další ambulance a specializovaná odběrová místnost. Výrazně větší jsou i další prostory v zázemí, včetně čekárny před odběry a odpočinkové místnosti pro dárce po odběrech,“ vyjmenovává primář Transfuzního oddělení Petr Biedermann a dodává, že má nová stanice dárců krve samostatný vstup z ulice Preslova. Pro dárce bylo také vybudováno nové parkoviště včetně parkovacího místa pro autobus.

Stavba pavilonu T trvala necelých 15 měsíců. Hodnota této zakázky byla necelých 170 milionů korun včetně DPH, českobudějovická nemocnice ji financovala z vlastních zdrojů.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky nemocnice, pavilon T, novinka, České Budějovice, Rehabilitační oddělení, stanice dárců krve, pavilon, dárce krve, Nemocnice České Budějovice, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ivana Stráská, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká nemocnice otevřela nový pavilon. Vyšel na 170 milionů korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.