Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Testy na jihu Čech potvrdily další případ koronaviru. Vyléčeno je v republice šest lidí

, aktualizováno 22. března 2020, 9:47

Jihočeští hygienici včera večer potvrdili další případ koronaviru. Nakaženou je mladá žena z Českobudějovicka, která pracuje v Rakousku. Počet nakažených v kraji zůstává na třiceti, páteční případ pozitivně testovaného muže, pocházejícího z jiné části Česka, si převzali hygienici na Vysočině.

V sobotu testovali hygienici 64 vzorků. „Jednalo se převážně o vyšetření osob s příznaky onemocnění, které by mohly svědčit pro onemocnění, což je teplota, rýma, kašel či bolesti těla, nebo kvůli kontaktu s již dříve zjištěným pozitivním případem onemocnění. Jeden zmíněný pozitivní případ, hlášený k 18. hodině, se týkal mladé ženy z Českobudějovicka,“ konstatovala krajská epidemioložka Jitka Luňáčková. Žena podle ní pracuje v Rakousku a přišla do kontaktu s nakaženou osobou.

Třicítku nemocných na jihu Čech tvoří 17 žen a 13 mužů. V karanténě je v současné době na jihu Čech více než 1700 lidí. 

Šest lidí se vyléčilo, nakažených je přes tisíc

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl na 1047. Z nemoci se doposud vyléčilo šest pacientů, dva z nich v sobotu. Nejvíce nakažených je nadále v Praze a Středočeském kraji. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví. 

Dosud největší denní nárůst zaznamenalo Česko ve čtvrtek, kdy přibylo 205 případů nákazy. Za sobotu bylo vyšetřeno 1880 lidí  a celkem bylo uděláno 15 584 testů.

V zahraničí se podle hlášení hygieniků nakazilo 36 procent nemocných, zbytek v Česku. Nejvíce nakažených v zahraničí se vrátilo z Itálie. Z Rakouska jich přijelo 64. Mezi nakaženými je více mužů než žen. Nejvíc lidí s nákazou je ve věku mezi 35 a 44 lety.

Nově vyléčené dnes nahlásila pražská Nemocnice Na Bulovce a Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem. Naopak špatné zprávy hlásí Thomayerova nemocnice, kde se nakazilo pět sester koronavirem. Podle České televize se minimálně dvě z nich nakazily od pacienta.

První tři případy oznámilo Česko 1. března, od té doby stát postupně zavedl mimořádná opatření proti šíření nákazy. V zemi platí nouzový stav, výrazné omezení pohybu, jsou zavřené školy, restaurace a většina obchodů, až na výjimky nikdo nesmí za hranice ani cizinci do Česka. Lidé mohou vycházet jen se zahalenými ústy a nosem.

Stav k dnešnímu ránu. Počet pozitivních pacientů vzrostl na 1 047 nakažených. Za včerejšek ale také stoupl počet vyléčených na 6. Za sobotu bylo vyšetřeno 1 880 lidí, celkem již 15 584.

Foto

Štítky koronavirus, Jihočeský kraj, Krajská hygienická stanice, Česko, COVID-19, Rakousko, okres České Budějovice, pacient, nemoc, Kraj Vysočina, Adam Vojtěch, Nemocnice Na Bulovce, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy na jihu Čech potvrdily další případ koronaviru. Vyléčeno je v republice šest lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.