Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nárůst onemocnění přenášených klíšťaty zpomalil. I přesto je jejich aktivita vysoká

Během minulého týdne se podle Krajské hygienické stanice zpomalil nárůst onemocnění přenášených klíšťaty. I přesto ale evidují hygienici na jihu Čech mnohem vyšší počet nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou než v předchozích letech. Nejvíce nakažených je na Českobudějovicku.

„V uplynulém týdnu přibyl do našich statistik jediný případ klíšťové encefalitidy a dvanáct potvrzených případů lymeské boreliózy. V Jihočeském kraji tak evidujeme celkem sto pět případů klíšťové encefalitidy, to je výrazně více než vloni, kdy to ve srovnatelném období bylo padesát devět případů. Aktivita klíšťat je na příští dny předpovídána na stupeň pět, to je na desetibodové škále středně velké riziko,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.  

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidují hygienici na Českobudějovicku, kde je 40 potvrzených případů, 15 je na Českokrumlovsku a Táborsku, 12 na Prachaticku, 10 na Jindřichohradecku, 9 na Strakonicku a Písecko hlásí 4 případy.   

„Od minulého týdne přibylo dvanáct potvrzených případů lymeské boreliózy. V kraji tak evidujeme dvě stě padesát devět případů, o devět méně než ve srovnatelném období vloni,“ uvedla epidemioložka KHS Jihočeského kraje Jitka Luňáčková.

Nejvíce přípradů je i tentokrát na Českobudějovicku, celkem 85. Sedmačtyřicet případů je na Jindřichohradecku a třiačtyřicet na Táborsku. Českokrumlovsko má jedenatřicet případů, Písecko devatenáct, Strakonicko a Prachaticko po sedmnácti.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky hygiena, klíšťata, onemocnění, statistika, klíště, klíšťová encefalitida, Krajská hygienická stanice, lymská borelióza, okres České Budějovice, Česko, Jihočeský kraj, Kvetoslava Kotrbová, okres Český Krumlov, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nárůst onemocnění přenášených klíšťaty zpomalil. I přesto je jejich aktivita vysoká  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.