Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zájem o otužování v posledních letech stoupá. Přirozeně se tím zvyšuje odolnost vůči chorobám, říká lékař

Počet lidí, kteří se v Jihočeském kraji věnuje otužování, v posledních letech výrazně stoupá. V regionu vznikla řada organizovaných skupin, jejíž členové se chodí v zimních měsících koupat ven. Otužování podle odborníků vede ke zvýšení imunity a v současné době může napomoci i k odolnosti organismu vůči koronaviru.

"Otužování chladnou vodou má nezastupitelnou úlohu v přirozeném zvyšování odolnosti populace vůči mnohým chorobám," uvedl lékař českokrumlovské vodní záchranné služby Tomáš Dvořák. Dodal, že důležité je postupné navykání organismu na otužování. Podle něj na úvod stačí ranní studená sprcha.

Skupina otužilců ve Frymburku na Českokrumlovsku, která se koupe pravidelně od podzimu do jara v lipenské přehradě, začínala rovněž pozvolna. "Nejdřív jsme do vody jen vlezli a zařvali si. Postupně se to zdokonalovalo tím, že jsme tam vydrželi minutu, dvě, tři, čtyři až momentálně devět minut v devítistupňové vodě," řekl člen frymburského spoleku Don't stop crew David Antl.

Dodal, že původně začínal s otužováním jen ve dvou se svým kamarádem Samuelem Mihalovičem. "Potom jsme ale ovlivnili další lidi a dnes se pravidelně otužujeme jako šestičlenná parta," řekl Antl.

Frymburský spolek patří mezi řadu skupin v Jihočeském kraji, které se této metodě posilování imunitního systému věnuje. Další existují v jiných místech regionu. "Otužuju se více než 10 let a zájem narůstá každým rokem. Začínalo nás asi pět, nyní už máme 25 členů. Studená voda mi dělá dobře na duši. Když vylezu ven, tak je hned svět mnohem krásnější," uvedl Ivan Bárta ze spolku českobudějovických otužilců, kteří se chodí pravidelně koupat v Českých Budějovicích.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, zdraví, kondice, koronavirus, Frymburk, otužování, Jihočeský kraj, Tomáš Dvořák, okres Český Krumlov, Vodní nádrž Lipno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o otužování v posledních letech stoupá. Přirozeně se tím zvyšuje odolnost vůči chorobám, říká lékař  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.