Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zájem učitelů o testy na covid je v jižních Čechách malý

Zájem učitelů o bezplatné antigenní testování na nemoc covid-19 je v jižních Čechách malý. Od pátku se nechalo otestovat 554 učitelů. Testy v kraji, kde působí 20 tisíc pedagogů, zajišťují i čtyři mobilní týmy - dva nemocniční a dva hasičské. S koronavirem je teď v jihočeských nemocnicích hospitalizováno 273 lidí, jejich počet poslední dny neklesá.

"Zájem o testování je velmi malý. Největší mají mateřské školy, střední zájem mají základní a nejmenší střední školy. Větší je v místech, kam přímo dojíždí mobilní týmy za učiteli do škol, ale i když v Budějovicích vyjeli do školy, nechalo se otestovat z celé školy jen deset procent učitelů. Mimo větší města je zájem o něco větší," řekla předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

Minulý pátek se nechalo v kraji testovat 215 jihočeských učitelů, v sobotu 37, v pondělí pak 285 pedagogů, z toho rekordních 87 v okrese Písek. Za dnešek jich zatím holding k 15:00 evidoval 17.

Testovat se mohou učitelé nechat na stálých a mobilních odběrových místech v jihočeských nemocnicích. Nemocnice má i dva mobilní týmy, dva vytvořili také hasiči. Testovat se bude do 18. prosince. Dva tříčlenné týmy hasičů, kteří mají všichni zdravotnické vzdělání, budou testovat v Třeboni, Vimperku, Suchdole nad Lužnicí, Dačicích, Milevsku nebo ve Veselí nad Lužnicí. Na webu to uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

V jihočeských nemocnicích leží 273 pacientů s koronavirem. Poslední dny se počet pohybuje od 270 do 300 lidí, téměř podle Roithové neklesá.

Epidemické skóre PES kleslo na jihu Čech z pondělních 64 na dnešních 61 bodů, kraj tak těsně zůstává ve čtvrtém stupni rizika. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji podle dat ministerstva zdravotnictví 5395,1 nemocných.

Hygienici v kraji potvrdili za pondělí 44 nových případů ze 160 otestovaných. Nově se 64 lidí vyléčilo. Do statistik přibylo 25 úmrtí lidí s covidem, ale podle hygieniků nahlásila dodatečně 18 zemřelých táborská nemocnice za 20. až 30. listopad.

Od začátku pandemie se v kraji nákaza prokázala u 32.836 lidí. Vyléčených je teď v jižních Čechách 29.250, aktuálně pozitivních je 3086 Jihočechů. Od března zemřelo v kraji v souvislosti s koronavirem 500 lidí.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, správa, školy, nemocnice, Jihočeský, COVID-19, Jihočeský kraj, Zuzana Roithová, Jihočeské nemocnice, a.s., České Budějovice, Česko, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem učitelů o testy na covid je v jižních Čechách malý  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.