Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

U Podolska na Orlíku se zlepšila kvalita vody

U tábořiště Podolsko na Orlíku se proti minulému týdnu zlepšila kvalita vody ke koupání, má jen mírně zhoršené vlastnosti. Lepší voda je i v rybníce Hejtman na Jindřichohradecku. Nevhodná ke koupání je stále voda na Radavě u orlické nádrže. Vyplývá to z tiskové zprávy.

Hygienici udělali toto pondělí opakované kontroly na čtyřech místech, kde minulý týden zjistili nadlimitní hodnoty sinic, chlorofylu i výskyt vodního květu. Byly to Radava a Podolsko na Orlíku a rybníky Hejtman a Staňkovský na Jindřichohradecku. Na Radavě se kvalita vody nezměnila, stále není vhodná ke koupání, na pětistupňové škále má hodnocení čtyři. "Zlepšení pozorujeme u druhé kontrolované lokality na Orlíku, u veřejného tábořiště Podolsko. Tady je voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Je zde pouze překročená hodnota ukazatele chlorofyl-a a vodní květ," uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Zlepšila se i kvalita vody v rybníku Hejtman, kde je teď zhoršená jakost s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. Hygienici doporučují, aby se tam po koupání lidé osprchovali. Na Staňkovském rybníce je voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi.

V pondělí 19. července odeberou hygienici vzorky na třech místech lipenského jezera. Při poslední kontrole tam byly poměrně příznivé hodnoty, co se kvality vody týče.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský, Podolsko, koupání, Vodní nádrž Orlík, rybník, okres Jindřichův Hradec, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Hejtman (rybník na Koštěnickém potoce)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Podolska na Orlíku se zlepšila kvalita vody  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.