Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Většina Jihočechů na umělé plicní ventilaci nemá očkování. Mohou zemřít zbytečně, vzkázal náměstek

Velkou část pacientů s koronavirem na lůžkách s intenzivní péčí v českobudějovické nemocnici tvoří lidé ve věkové skupině od 50 do 70 let. Naprostá většina z nich má covidový zápal plic a respirační selhání. Celkem 21 z 23 pacientů v jihočeských nemocnicích na umělé plicní ventilaci pak nemá očkování.

Informaci dnes na svém Twitteru zveřejnil náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL). „Pokud přes veškerou péči zemřou, zemřou zbytečně. Podporuji očkování, protože je mi jich líto. Prosím, neudělejte stejnou chybu,“ vzkázal. 

Momentálně je na jihu Čech hospitalizováno kvůli koronaviru 426 lidí, z toho 169 je v nemocnici v Českých Budějovicích. Na lůžkách pro intenzivní péči a ARO leží na jihu Čech 49 pacientů s koronavirem. O 19 z nich se starají v českobudějovické nemocnici.

Většina nemocných ve věku od 50 do 70 let má covidový zápal plic a respirační selhání. „U řady pacientů s těžším průběhem koronaviru se tím pádem zhoršuje i jejich souběžné onemocnění. To je například cukrovka nebo porucha funkce ledvin, či prokrvení/prokysličení mozku,“ popsal primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Aleš Chrdle. Dodal, že v porovnání s předchozími vlnami koronaviru nyní v nemocnicích končí mladší pacienti.

Budějovická nemocnice patří mezi nejvytíženější v republice

Chrdle uvedl, že většina hospitalizovaných nepodstoupila očkování. Českobudějovická nemocnice patří mezi nejvytíženější v republice. Podle primáře nelze přesně stanovit, jaká je kapacita nemocnic.

„To je zavádějící otázka, která nereflektuje myšlení zdravotníků. My vždy uděláme nějaké místo, postel i kyslík se vždy najdou nebo vytvoří. Ale otázkou je, jak ohromné úsilí to bude vyžadovat. Kolik to znamená práce a času navíc s přeorganizováním chodu nemocnice, omezením plánovaných výkonů a léčby, která je odkladná. K provozu dalších covidových jednotek musíme zajistit zdravotníky jinde, aby se o tyto nemocné starali. Nemáme doktory a sestry ve skladu, odkud je vytáhneme, vyvětráme a druhý den jsou k použití,“ sdělil Chrdle.

Od začátku pandemie loni na jaře se na jihu Čech prokázal covid-19 u 130 633 lidí. Vyléčilo se dosud 110 382 obyvatel kraje. Od loňského března zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 1 913 lidí. Hygienici nyní v kraji evidují 18 338 pacientů s covidem.

Kvůli stávající situaci omezují některé nemocnice plánovanou péči. Dnes o tom informovala Nemocnice Tábor. „Z důvodu skokového nárůstu počtu hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid-19 je donucena Nemocnice Tábor v nejbližších dnech omezovat odložitelnou péči. Uvědomujeme si, že toto omezení na vás dopadá již po několikáté za dobu pandemie covid-19, ale bohužel nemáme jinou možnost, jak se s touto situací vypořádat,“ vysvětlil ředitel Ivo Houška. Pacienty budou zdravotníci kontaktovat. Odložit se mají výkony, u kterých je to medicínsky bezpečné. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, České Budějovice, František Talíř, jižní čechy, COVID-19, pacient, očkování, Nemocnice České Budějovice, Česko, KDU-ČSL, Nemocnice Tábor, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina Jihočechů na umělé plicní ventilaci nemá očkování. Mohou zemřít zbytečně, vzkázal náměstek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.