Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V kraji mírně klesl počet respiračních infekcí. Přibylo ale případů boreliózy

Na jihu Čech ubývá respiračních onemocnění. Klesl také počet případů nemoci covid-19 a incidence je v kraji nyní pátá nejnižší v Česku. Naopak se zvýšil počet nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy. Jihočeští hygienici evidují již 35 pacientů. Kromě toho se v populaci vyskytuje i salmonelóza a kampylobakterióza.

Incidence nemoci covid-19 byla podle pátečních údajů na hodnotě 99, letos tak poprvé klesla pod hranici sto případů na sto tisíc obyvatel. Jedná se o nižší číslo, než je celorepublikový průměr. Ze všech krajů v Česku je incidence na jihu Čech pátá nejnižší. Vyplývá to z dat Krajské hygienické stanice.

Na jihu Čech je nyní 247 165 nahlášených a potvrzených onemocnění, z toho je 242 928 osob vyléčených. Aktivních případů je aktuálně 1 880. Doposud bylo v kraji potvrzeno 2 357 úmrtí pacientů s covidem.

Kromě koronaviru se v populaci vyskytují i jiné akutní respirační infekce. U těch je pokles zatím spíše pozvolný. V celém Jihočeském kraji počet potvrzených případů oproti předchozímu týdnu mírně poklesl, a to o 2,3 procenta na celkem 974 případů na sto tisíc obyvatel. Výjimku tvoří pouze okres Prachatice, kde naopak relativní nemocnost mírně vzrostla. Nejvyšší incidenci mezi okresy mají okres Jindřichův Hradec a Tábor, nejméně nemocných vykazuje okres České Budějovice, kde je incidence 825 na sto tisíc. Největší výskyt akutních respiračních infekcí je tradičně mezi skupinou dětí do pěti let, v ostatních věkových skupinách je nemocnost výrazně nižší.

Naopak výskyt chřipky a chřipce podobných onemocnění je po celou sezonu minimální, v uplynulém týdnu se jednalo pouze o sedm případů na sto tisíc obyvatel kraje.

Přichází také sezona aktivity klíšťat a spolu s ní i nebezpečí infekce boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Jihočeští hygienici letos již registrují 35 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy, to je v tomto období o 15 víc než v minulém roce. „Nejvíce onemocnění je na Českobudějovicku, kde evidujeme 17 případů, zatímco loni byly ve stejném období pouze dva. U klíšťové encefalitidy zatím registrujeme jeden případ na Jindřichohradecku,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová s tím, že loni se v tomto období jednalo o případy dva.

Mezi lidmi se objevují také případy výskytu takzvaných alimentárních infekcí, které jsou však typické až pro letní sezonu. Je to především salmonelóza, u níž hygienici zaznamenali celkem 104 případů, a kampylobakterióza, která se k pátečním datům vyskytla u 175 pacientů. U obou onemocnění se však v meziročním srovnání jedná o nižší hodnoty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nemoci, KHS, covid, chřipka, borelióza, Jihočeský kraj, respirační, infekce, pokles, nemoc, lymská borelióza, Česko, Krajská hygienická stanice, Kvetoslava Kotrbová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji mírně klesl počet respiračních infekcí. Přibylo ale případů boreliózy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.