Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Medici se z Písku nevytratí ani po prázdninách

PR článek

Léto pomalu končí a s ním ustávají také odborné stáže studentů medicíny vyšších ročníků ve zdravotnických zařízeních po celé republice. Jednou z mála výjimek je písecká nemocnice, která zůstává medikům otevřena celoročně. Ti se do ní častokrát po vystudování univerzity vrátí jako lékaři.

„Abychom udrželi perspektivní obory medicíny, potřebujeme dostatek kvalitních lékařů. Vzhledem k obecnému nedostatku zdravotníků se proto dlouhodobě věnujeme hledání nových posil,“ uvedl ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan.

Praktickou stáž v písecké nemocnici každoročně absolvují desítky studentů medicíny. Právě zde se dostanou k výkonům a zákrokům, které jinde kvůli přeplněnosti pacienty a nedostatku času sloužících lékařů nemají šanci vidět. „Máme řadu akreditovaných center, moderní přístroje... Medikům se navíc naši lékaři hodně věnují,“ řekl Jiří Holan.

Spolupráce je prospěšná oboustranně. „Dobré zkušenosti z praxe odbourávají předsudky budoucích lékařů k práci v menších nemocnicích. Studenti vidí, že se vybavením i kvalitou péče vyrovnáme velkým zařízením. Navíc jim nabízíme odborný profesní růst. Proto tu řada z nich po absolvování studia nastoupí do práce, což je případ i našeho oddělení,“ sdělil primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Písek Michal Turek.

Praktickou výuku v Nemocnici Písek studenti českých i slovenských vysokých škol obvykle absolvují na interním, gynekologicko-porodnickém, ortopedicko-traumatologickém, chirurgickém, dětském a dorostovém, neurologickém a anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Dále na patologii a akutní rehabilitaci. V rámci odborné přípravy se mohou zúčastnit také například Kurzu operačních technik, který se zaměřuje na praktický nácvik chirurgických metod.

Právě v Písku mají medici také jedinečnou šanci zažít skutečnou službu. „K takové praxi se jinde studenti jen tak nedostanou. U nás zažijí službu na vybraných lůžkových odděleních, nahlédnou pod pokličku intenzívní péče, která bývá velkým strašákem nočních služeb, naučí se pod dohledem zkušených lékařů zvládat patologické stavy pacientů. Po službě si mohou užít historické a kulturní město Písek s pohodovou atmosférou, krásnou okolní přírodou a možností pestrého sportovního vyžití,“ uvedl náměstek pro zdravotní péči Nemocnice Písek Pavel Malina.

Na Pavla Malinu se studenti čtvrtých, pátých a šestých ročníků lékařských fakult, kteří chtějí zažít službu v Nemocnici Písek, mohou obracet. Kontakt pro zájemce o stáž: Pavel Malina – náměstek pro zdravotní péči Nemocnice Písek, tel.: 777 366 556, e-mail: malina@nemopisek.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Písek, nemocnice 21. století, špičková péče, zdravotnictví, medicína, lékař, Nemocnice Písek, lékařství, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Medici se z Písku nevytratí ani po prázdninách  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.