Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeští hygienici doporučili roušky v nemocnicích a domovech seniorů

Jihočeští hygienici vydali doporučení, aby se ve zdravotnických zařízeních a domovech pro seniory na jihu Čech nosily roušky či respirátory. Za posledních sedm dní evidovali 124 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel. Před týdnem jich za stejné období bylo 89. Za poslední týden přibylo v kraji 1 182 nových případů covidu.

Dva lidé s covidem zemřeli. Situaci hodnotí hygienici jako relativně klidnou. Sdělila to ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Čtvrtou očkovací dávku, která se začala aplikovat od tohoto pondělí, má v kraji zatím 341 lidí, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví.

Loni za stejný týden bylo v kraji pouze 57 případů covidu, průměrně denně sedm nových. Za meziroční nárůst může podle hygieniků vysoce nakažlivá varianta omikron. „Přes vyšší výskyt vidíme též převážně lehčí průběhy a zatím mírný dopad do zatížení lůžkové péče. Postupně se přirozeně promořuje část populace, která bude chráněná v době předpokládané podzimní vlny. Ačkoliv vidíme v posledních týdnech nárůst nových případů, aktuální situaci stále ještě hodnotíme jako relativně klidnou i s ohledem na zatím nízkou zátěž nemocnic v regionu,“ uvedla ředitelka.

Ojediněle zaznamenali hygienici ohnisko nemoci i v zařízení sociálních služeb, klienti domovů pro seniory mají podle ní mírný průběh onemocnění.

Dvě dávky očkování proti covidu absolvovalo na jihu Čech téměř 61 procent lidí. Nových zájemců moc nepřibývá, za poslední týden to bylo 14 lidí, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví. V kraji žije přibližně 640 tisíc obyvatel. Od začátku pandemie před dvěma lety se prokázal covid u 251 817 lidí. Vyléčilo se dosud přes 95 procent obyvatel kraje. Od března 2020 zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 2 708 lidí.

Letní vlna epidemie covidu-19 v Česku dál sílí. Za posledních sedm dní přibylo v zemi 14 710 nových případů koronaviru, to je o zhruba 4 500 víc než předchozí týden. V nemocnicích bylo s covidem 725 lidí, o skoro třetinu víc než na konci minulého týdne a nejvíc od konce dubna. Ještě na začátku července bylo hospitalizovaných 200. Počet pacientů v těžkém stavu se za týden zdvojnásobil na 29. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, statistika, Jihočeský, COVID-19, nemocnice, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, pandemie covidu-19, rouška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici doporučili roušky v nemocnicích a domovech seniorů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.