Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hygienici na jihu Čech letos zatím evidovali více případů lymeské boreliózy

Hygienici na jihu Čech letos zatím registrovali 90 případů lymeské boreliózy, což je o 14 více než loni ve stejnou dobu. Za minulý týden přibylo deset nových pacientů. Aktivita klíšťat může být navíc v těchto dnech vysoká, vyplývá z informací hygieniků.

"Klíšťata nemají ráda vyloženě suché počasí, vyhovuje jim spíše vlhké počasí, takové, jaké v našem regionu dosud převládalo. Proto obvykle sledujeme dva sezonní vrcholy, a to v jarně - letních a letně - podzimních měsících. Musíme si uvědomit, že klíšťata se zdržují ve vysoké trávě, v křovinách na okrajích lesů, ale i v parcích, u vodních toků a ploch, tedy obecně ve vlhčím prostředí. To, co pak pozorujeme v posledních zhruba 15 letech, je migrace populace klíšťat do vyšších nadmořských výšek," uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Její mínění vychází z dat. Postupně rostou počty onemocnění klíšťaty přenášených infekcí v okresech Prachatice a Český Krumlov, které leží ve vyšší nadmořské výšce.

"Co se týče klíšťové encefalitidy, letos jsou evidovány zatím dva nahlášené a potvrzené případy onemocnění, a to na Strakonicku a Prachaticku. Vloni bylo v kraji v tomto období šest případů. Jsme zatím na začátku sezony, pro ilustraci za celou sezonu loňského roku, která patřila k těm průměrným, onemocnělo v Jihočeském kraji celkem 529 lidí lymeskou boreliózou a 130 klíšťovou encefalitidou," uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihočeských hygieniků Hana Bendíková.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Nebezpečnější pro lidi může být klíšťová encefalitida.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Hygienici na jihu Čech letos zatím evidovali více případů lymeské boreliózy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.