Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Komár tygrovaný se objevil v rakouském Linci. Může přenášet horečku dengue

V rakouském Linci potvrdili přítomnost komára tygrovaného. Ten má na těle charakteristické pruhy. Zvíře pochází z jihovýchodní Asie. V uplynulých letech se ale častěji objevuje na jihu Evropy. Přenášet může některé nebezpečné nemoci, mimo jiné horečku dengue.

O výskytu komára informoval hornorakouský zpravodajský server ORF.at. „Komár tygrovaný, který pochází z Asie, se nyní dostal i do Horního Rakouska. V Linci už bylo spatřeno několik exemplářů komára, který přenáší mimo jiné horečku dengue,“ uvedl web. 

Larvy podle něj žijí ve stojaté vodě, například tedy v dešťových sudech či květináčích. „Agentura pro zdraví a bezpečnost potravin proto doporučuje takové nádoby na vodu buď zakrývat, nebo je pravidelně jednou týdně vyprazdňovat,“ poradil zpravodajský server. V rybnících mají larvy přirozené predátory.

Město Linec, které se nachází asi 55 kilometrů od hranci s Českem, podle ORF nevidí ve výskytu zásadní hrozbu, ale radí lidem, aby doporučení vzali v úvahu. 

Druh původem z Asie se v posledních letech objevuje v Evropě. Zprávy o jeho výskytu přicházely v minulých letech z Francie či Itálie. V České republice byl v roce 2012 zachycen výskyt na jižní Moravě u Mikulova. O dalším výskytu informovala média v roce 2018. Komár přenáší na člověka některé nebezpečné nemoci, jako jsou horečka dengue či žlutá zimnice.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky komár, komár tygrovaný, příroda, rakousko, linec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komár tygrovaný se objevil v rakouském Linci. Může přenášet horečku dengue  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.