Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nová naděje pro zubní pohotovost? Převzít by ji mohla soukromá ordinace

Jihočeský kraj hledá způsob, jak vyřešit problém se zubní pohotovostí. Její obslužnost je velké téma po celém regionu. Krajský úřad nyní vypisuje veřejnou zakázku na dodavatele této služby. Pohotovost by tak obsluhovala soukromá ordinace po dobu tří let.

Věc řešili minulý týden radní Jihočeského kraje. Ti rozhodli o vypsání veřejné zakázky s názvem Zajištění poskytování pohotovostní služby zubních lékařů v Českých Budějovicích.

Zajištění zubní pohotovosti je výzvou po téměř celém Jihočeském kraji. „Často je to těžko dosažitelná služba. My nyní jdeme cestou vypsání veřejné zakázky. Pohotovostní službu by provozoval soukromý subjekt na tři roky za určitou částku,“ řekl Budějcké Drbně náměstek hejtmana Pavel Klíma (TOP 09).

Je otázkou, za jakou částku krajský úřad případně zakázku vysoutěží. Předběžný odhad je 27 milionů korun, tedy devět milionů korun za rok této služby.

Pohotovost by sloužila ve všední dny od 16 do 24 hodin a samozřejmě v konkrétní časy i o víkendech a svátcích. 

Zubní pohotovost pro České Budějovice a okolí

„Je to trend, který doporučuje Česká stomatologická komora. Dnes se ukazuje, že jde o čím dál větší problém v zařízeních kraje, tedy nemocnicích. My nyní tuto službu poptáváme a naší představou je, aby soukromý subjekt nabídl i prostory či časové rozmezí, kdy by pohotovost fungovala,“ sdělil redakci hejtman Martin Kuba (ODS).

Odhadovaná částka podle hejtmana vychází z tržních konzultací. „Mám zprávu, že v Plzni se tohle nepovedlo, protože cena byla příliš nízká. Odhad je tedy nyní nějakých osm až devět milionů korun,“ dodal hejtman. 

V případě úspěchu by soukromý dodavatel službu zajišťoval pro českobudějovickou aglomeraci. Pokud by se model osvědčil, hledala by se podobná cesta také v dalších okresech Jihočeského kraje .

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky zubní pohotovost, jihočeský kraj, ordinace, zdraví, zuby, martin kuba, pavel klíma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Se zubařy je bída po celé republice!Ja jsem napříiklad zKarviné ajezdím do Českého Těšína,ale když jsem tam byl u orthodentisty,který mi trhal osmičky zuby,tak tam čekal se mnou chlap až z Brna!!!!!!!!!

Čtvrtek, 28. září 2023, 13:06Odpovědět

Libor Burian

U nás má zdravotnictví už jenom naději jako všechno ostatní. O tom píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články.

Pátek, 29. září 2023, 08:56Odpovědět

Nová naděje pro zubní pohotovost? Převzít by ji mohla soukromá ordinace  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.